13 augusti 2021

Talibanerna om västvärldens krig

Vad västvärlden lämnar efter sig: många tusen döda och berg av skräp.

I västmedia behandlas talibanerna som galna analfabeter. Och att låta dem komma till tals är uteslutet.

För den som söker och tvivlar återges här en intressant analys av USA:s krig från talibanernas hemsida.


USA: s förevändning att invadera Afghanistan var att eliminera al-Qaida, som USA: s dåvarande president förklarade bakom sitt skrivbord.

För att utföra uppdraget sökte USA stöd från många andra muslimska och icke-muslimska länder, och var och en av dem gav USA dödligt och icke-dödligt stöd-enligt sin kapacitet. USA behövde också ha en följsam allierad på plats, och därför etablerade de Kabul-regimen och anslog miljardtals dollar för att stödja den.

Enligt Washington Posts nyligen publicerade rapport uppnådde USA:s sitt mål att göra slut på Al-Qaida redan inom sex månader efter USA:s invasion av Afghanistan. Men USA stannade ändå med sina allierade i Afghanistan och fortsatte att slåss, döda och dö. I hopp om att ha ett system i Afghanistan som skulle kunna representera dess intressen och värderingar efter sitt tillbakadragande, tränade USA hundratusentals soldater, utrustade dem med sofistikerade vapen och satsade ytterligare många miljoner dollar på dem.

Enligt en studie från Brown University år 2019, har USA sedan 2002 lagt ner cirka 143,27 miljarder dollar på återuppbyggnadsaktiviteter i Afghanistan. Mer än hälften av detta belopp (88,32 miljarder dollar) gick till att bygga upp afghanska säkerhetsstyrkor, inklusive den afghanska nationella armén och polisen. Nästan 36 miljarder dollar har anslagits för styrning och utveckling, medan mindre belopp också har avsatts för insatser mot narkotika och humanitärt bistånd.

I en rapport som presenterades för den amerikanska kongressen i oktober 2020 uppskattade det organ som ansvarar för övervakningen av återuppbyggnadsarbetet i Afghanistan att cirka 19 miljarder dollar hade gått förlorade mellan maj 2009 och 31 december 2019. När man tittar på den enorma summa pengar som har skickats till Afghanistan borde landets vägar ha varit i mycket gott skick och kunna konkurrera med andra fredliga länder. Men faktum är att de är så ojämna och fulla av hål som de kan vara. Även den mest trafikerade motorvägen
Kandahar-Kabul är en fysisk utmaning.

Kabulregimens soldater och tjänstemän har inte heller visat sig vara effektiva. Trots att USA satsat miljarder på sin utbildning och reformer har det varit regimen varit den mest förfallna och korrupta ledning som landet någonsin har haft. Deras baser och kontor är centrum för otaliga fall av sexuella övergrepp och trakasserier. Minderåriga tvingas göra värnplikt. Korruption, utpressning och summariska avrättningar är vanliga.

Nu när Islamiska emiratets mujahedin står vid portarna till många provinser och har befriat 10 provinser påen vecka, har Kabulsoldaternas moral sjunkit till lägsta ebb. Tusentals har kapitulerat, många har övergett sina poster eller flytt till grannländerna och många andra har gått över till Islamiska Emiratets led. Tjänstemän i den amerikanska regeringen som har hanterat Kabul-regimen vittnar om att inte bara myndigheter på låg nivå är inblandade i korruption, utan att korruptionen också är utbredd på hög nivå inklusive försvars- och inrikesministerierna.

I flera månader har frontlinjens soldater inte fått sina löner, trots införandet av elektroniska betalningssystem som är avsedda att eliminera underslev. Vid många tillfällen får de inte ens grundläggande försörjning med vatten och mat.

Källor från insidan av regimen säger att det finns otaliga spökposter för vilka lönerna samlas i chefernas fickor. Majoriteten av de belopp som USA har dragit till Afghanistan har förskingrats av pampar i regimen och har flugit ut till andra länder som Förenade arabemiraten där de har spenderats på att bygga skyskrapor. USA har också avsatt en stor summa till insatser mot narkotika, men sedan ankomsten till Afghanistan har antalet missbrukare inklusive män, kvinnor och barn skjutit i höjden till fyra miljoner.

Sammanfattningsvis uppnådde USA inget annat meningsfullt i Afghanistan än att undergräva, döda, dö och sätta eld på biljoner dollar.

Av Azzam Muhajir
 
Källa: http://alemarahenglish.net/?p=48385


US News and World Report skrev den 12 juli 2021:

De uppskattade direkta krigskostnader i Afghanistan och Irak som USA har finansierat med upplåning uppgick 2020 till 2 biljoner (2 000 miljarder) dollar.
Uppskattade räntebetalningar på de 2 biljonerna dollar hittills: 925 miljarder dollar. Uppskattade räntekostnader till år 2030: 2 biljoner dollar.

4 kommentarer :

  1. Kan detta komma in svenska medier?

    SvaraRadera
  2. Nej, det tror jag inte. Våra media är propagandaorgan, dvs precis det man anklagar regeringarna i Polen och Ungern för att vilja införa. En kommentator i Ekot kunde inte begripa varför Polens regering vill utestänga Discoveryägda TVN24. Inte så konstigt, det är ju ett propagandaorgan för amerikanska "värderingar" som kolliderar med den konservativa regeringens.

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant läsning, och sorglig.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.