4 augusti 2021

Varför får vitt alltid börja i schack?


Brittiska forskare vill utjämna rättigheterna för svart och vitt i schack.

Kampen för lika rättigheter för svarta och vita har alltså nått den ädla sporten schack. Forskare från King's College London och New York University har funderat på hur man kan beröva den vita sidan dess fördel framför svart. Varje schackentusiast vet att den som med slumpens hjälp får spela de vita pjäserna har en liten men potentiellt avgörande fördel, eftersom det är hen som gör det första draget.

Enligt statistik, som har förts sedan 1851, vinner vitt 52 till 56 procent av alla matcher om spelarna inte är nybörjare. Regeln om vitt drar först går tillbaka till mitten av 1800-talet, och enligt en ny akademisk studie i den brittiska tidningen The Times, är det dags att revidera den.

En kommande artikel med rubriken "Rättvist schack" föreslår en ändring av spelreglerna "för att eliminera den orättvisa fördel som den vita sidan får."

Författarna vill ge den svarta sidan två drag i rad efter spelets start, varefter ytterligare två drag kommer att göras av vit, och sedan fortsätter spelet som vanligt.

Men experter varnar för att detta inte kommer att vara schack, utan ett helt annat spel. Till exempel erkände den brittiske stormästaren Luke McShane, en av de starkaste amatörspelarna i världen, i ett samtal med reportrar att han var "nyfiken" på detaljerna i studien.

Men att ändra reglerna, sa han, kommer att förstöra ett hundraårigt försök att fullända ett av de mest omtalade områdena i spelet - öppningsstrategierna.

Initiativet, som planeras presenteras vid nästa internationella spelkonferens i Köpenhamn den 17 augusti, kommer säkert att dela schackvärlden, för i själva verket är vitts fördel inte alls uppenbar. Till exempel har den ungerske stormästaren
András Adorján kämpat mot denna åsikt hela sitt liv och hävdat att vitts fördel bara finns i vår tro, men inte i verkligheten. Han skrev till och med boken Black is OK! - "Svart är okej!"

Den skotska stormästaren Jonathan Rawson anser att
András Adorjáns påstående är "en av de viktigaste schackidéerna under de senaste två decennierna ... för det har skakat vårt antagande att vitt börjar med viss fördel och det har avslöjat dess ideologiska karaktär."

Enligt hans åsikt ger vitts första drag svart en fördel: det tvingar vit spelare att spela för en vinst, och svart kan använda detta till sin fördel. Dessutom ger motståndarens första drag motsidan bakgrundsinformation om hur spelet kommer att gå.

Denna tvist kan pågå för evigt, liksom utjämningen av svartvita bitars rättigheter.

Rossijskaja gazeta 4/8

1 kommentar :

 1. Så är det. Som amatör men med vinst mot IlO 1800-2000 (om än sällan) så täknas jag som väldigt stark spelare på gränsen till ta mig ann NM (national master) så vågar jag sticka ut och påstå att ett sådant påstående är rent av idiotiskt.

  Låt mig exemplifiera; Många GM (grand master, högsta nivå) föredrar att spela reti öppning (g3) just för att svart kommer annars att kunna styra en exempelvis queenside eller kingside utmaning (gambling).

  I kombinationsspel går det ut på att bygga upp en så stark och lång kedja som möjligt. Även här finns det taktik från GMs som kan välja att spela efter motståndarens misstag istället för att anfalla. Åter igen har Svart försel här eftersom svart hela tiden kan parera.

  Men med två raka drag så kommer svart att ta center genom att ställa en häst och en bonde mot center.

  För övrigt i fördes bondens dubbelsteg enbart för att snabba på spelet och möter fortfarande ibland ogillande.

  Mvh Alex S

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.