28 juni 2022

Försvar av liberala värden

Hur var det nu "Love, peace and
understandning"? För vissa.
I SvD har pågått en debatt mellan författaren Lena Andersson och ex-diplomaten Ulla Gudmundsson. Den förra hävdar att Natos praktik inte stämmer med varudeklarationen om försvar av liberala värden. Den senare anklagar Andersson för "utopism", dvs. att kräva något i dagsläget orimligt.

Lena Andersson sätter fingret på en öm punkt. De liberala värderingarnas försvarare har alltid gjort skillnad på högtidstalens friheter och en smutsig praktik.

Den italienske historikern och filosofen Domenico Losurdo visade i sin "Liberalismen. En kontrahistoria" hur de liberala grundarfäderna systematiskt uteslöt stora delar av mänskligheten ur sitt frihetsrike. Det var en teori för en välbärgad elit - inte för allas frihet.

Om vi studerar de senaste årens händelser ser vi hur den ena efter den andra av de liberala friheterna har åkt ut genom fönstret och landat i rännstenen.

Ledamöter i Svenska akademien förespråkar utan att blygas "viss" förhandscensur. TV-kanaler släcks för att de talar fel språk. I Ukraina ska tio miljoner böcker destrueras av ideologiska skäl. En journalist som gjort mänskligheten stora tjänster - Julian Assange - är på väg att utlämnas till USA där han hotas av upp till 175 års fängelse.

I Sverige kuppar regeringen in landet i Nato för att sedan sätta sig i förhandlingar med Turkiet om hur vi ska anpassa oss till deras terroristbekämpning. Som Inga-Britt Ahlenius påpekar i SvD 28/6 ska man inte vänta sig att regeringen kommer att kunna prestera den mest elementära dokumentation av beslutsprocessen kring Nato. Anklaga sedan andra för "auktoritära metoder" och bysantinsk byråkrati!

I dagens nummer av SvD finns ett annat exempel på hur de liberala värderingarna i praktiken verkar helt bortblåsta. Radiochefen Cilla Benkö får frågan hur Sveriges radio kunnat tillåta en RYSK IT-tekniker att arbeta inne i den skyddsklassade byggnaden. Hon faller undan, istället för att ge det självklara svaret att rysk etnicitet inte är något brott.

Dessutom ska alla russofober ha klart för sig att det finns miljontals ryssar i västvärldens IT-sektor, helt enkelt för att Ryssland länge producerat matematiska begåvningar som arbetstillfällena hemma inte räckt för. Utan dem stannar förmodligen västvärldens IT-sektor.

Vem får betala elitens smygande och alltmer öppet rasistiska "liberala" double-think?

Stefan Lindgren
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.