Ryska posten

29 juni 2022

En svart dag

 

Sverige och Finland har nu fått sina ja till Nato-medlemskap av Turkiet efter en förnedrande köpslagan om principerna för svensk utrikespolitik och vapenexport.

Som detta medlemskap börjat så kommer det att fortsätta. En slakt på svensk grundlag och svensk suveränitet som med tiden kan övergå i en slakt på slagfältet.

Tonerna från Nato-mötet är krigiska. Ingen besinning i sikte.

Enligt generalsekreterare Jens Stoltenber ska Nato nu göra den "största översyn" av sin "kollektiva avskräckning" sedan det kalla kriget".

Nato, som från början var en garantipakt, utan egna trupper är nu i färd med att bygga upp en gigantisk stående markarmé i Europa, med hundratusentals soldater.

Där kommer svenska unga män och kvinnor att tvingas tjänstgöra i framtiden. Istället för "Framåt nya 2000-tal" får vi nu säga "Hej igen, gamla 1600-tal".

Natos snabbinsatsstyrka  ska öka från 40 000 till 300 000 soldater och tusentals stridsvagnar och flygplan direkt på gränsen till Ryssland.

Precis som före Barbarossa.

Dessutom planerar Nato att utöka Nordatlanten som idag redan omfattar Medelhavet och Svarta havet, till Indiska Oceanen och Stilla havet. Ett varningstecken var att både Japan och Sydkorea var närvarande vid krigsrådslaget i Madrid. För Sydkorea var det första gången och det tas inte väl upp av Kina, som nu i realiteten om än inte i ord utpekas som Natos främsta fiende vid sidan om Ryssland.

Stoltenberg talade om en "ny era av strategisk konkurrens" med Ryssland och Kina, som om det vore någon fotbollsliga. I verkligheten handlar det om många miljoners, ja miljarders rätt att leva i trygghet och leva sina liv utan inblandning av västlig imperialism.

Enligt Stoltenberg är den nya Nato-planen en "grundläggande kursförändring" inte bara för krig med Ryssland, utan också för "de utmaningar som Peking innebär för vår säkerhet, våra intressen och värderingar".

I samband med den massiva truppuppbyggnaden ska Nato öka antalet soldater i Lettland, Litauen och Estland till mellan 3 000 och 5 000 män.

Vad kan dessa styrkor ge Nato? Ingenting vad försvar beträffar. Däremot skapar de helt nya riskmoment. Obetydliga provokationer vid gränsen kommer omedelbart att utlösa global konflikt istället för att lösas lokalt eller regionalt.

Den nya landarmén på totalt mer än 300 000 soldater ska verka på den östra flanken och kunna agera  "från de första timmarna av en attack". I

"2022 har europeiska allierade och Kanada ökat sina militärutgifter för åttonde gången i rad", konstaterade Stoltenberg stolt som en skolpojke. Han tillade att tvåprocentsmålet inte är ett tak utan en nedre gräns.

Sverige har alltså nya ökningar att vänta efter den rekordstora ökningen på 85 % 2014-2025, en kostnadsökning som - mellan tummen och pekfingret - motsvarar 10 000 nybyggda familjevillor.

New York Times rapporterade 25 juni att USA-trupper samt styrkor från flera andra Nato-länder verkar i hemlighet i Ukraina, vilket  Biden förnekat. NYT skrev:

"Även om USAs regering har förklarat att man inte skulle skicka amerikanska trupper till Ukraina är en del av CIA:s styrkor fortfarande är verksamma i landet".

Tidningen rapporterade att massor av special forces-enheter från Storbritannien, Kanada, Frankrike och Litauen är aktiva i landet.

Trots USAs och Natos massiva inblandning i kriget ökar de ukrainska förlusterna med stormsteg. Dödssiffran, mellan 500 och 1000 soldater per dag, närmar sig den nivå  USA nådde under Vietnamkrigets mest dödliga skede.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har ett otal gånger markerat att Sverige vill vara med i detta krig. Lika blind som han är för nazismen i Ukraina, lika lyhörd är han för USAs ukrainska marionettskådespelare.

Gårdagskvällens turkiska beslut att acceptera de svenska eftergifterna i utbyte mot att acceptera Nato-medlemskap är en  första lektion för svensk allmänhet om hur det går till i Nato.

Alla de högstämda fraserna om beslut genom konsensus på en gemensam värdegrundval kan vi nu hoppa över. Här är det en rå maktpolitik som gäller. När USA vrider om armen på en medlemsstat är det fråga om sekunder innan den staten ger vika. När militärmakt nr 2, Turkiet, vrider om armén  på en betydligt mindre stat är det fråga om några veckor.

Hur var det "en för alla, alla för en"? Och i Djurfarmen är alla jämlikar; fast en del mer jämlika än andra.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.