gerundium

10 juni 2022

Till en kamrat från Gnistan

Tidigt i morse träffades det här huset av en granat av typ BM-21 Grad. En människa omkom.
.

Igår fick jag ett anonymt brev av en "kamrat från Gnistan". Att han eller hon skriver anonymt är kanske ett tecken på en viss tveksamhet.

Hur som helst, låt oss se på saken:

Anonym skriver:

"Saken är enkel, Rysslands anfallskrig mot Ukraina välte bordet över ända. Kunde de angripa Ukraina kan de även angripa de baltiska staterna, med liknande falska förevändningar om "folkmord" på ryssar. Har Stefan Lindgren som administrerar denna site inte läst något om hur kriget utspelar sig, den massiva artilleribeskjutningen av civila mål, bostadsområden, fabriker, sjukhus, skolor och förskolor. Har han inte sett några bilder på den ryska armens framfart, mord på civila och uppseende väckande bevis på plundring? Hela världen vet idag att Putins så kallade specialmilitära operation är ett anfallskrig, och att Putin och Lavrov ljuger varje gång de uttalar sig. Jag är så chockerad över att några av mina gamla kamrater från Gnistan sluter upp bakom Putin och Ryssland i detta krig."

Mitt svar:

1. Detta krig började inte 24 februari 2022 utan 22 februari 2014 när Ukrainas valde president störtades med vapenmakt i en kupp framdriven av framför allt USA. Ett systematiskt folkmord (en "antiterroristisk" operation) på de innestängda i det rebelliska Donbass inleddes.

När en stor offensiv planerades mot detta område valde Ryssland att gå in och motiven var starka, bl.a. att förhindra en vidare militarisering av Ukraina, ev. med kärnvapen och förbjudna biovapen.

Självklart skulle Ryssland fällas för aggression i en västdominerad domstol. Det betyder inte att Ryssland begått ett brott i förhållande till västlig praxis. Det är bara det att deras rätt tillämpas olika på olika parter.

Se vidare: https://www.8dagar.se/2022/04/bryter-ryssland-mot-folkratten.html

2. Angående "den massiva artilleribeskjutningen av civila mål, bostadsområden, fabriker, sjukhus, skolor och förskolor" så beror bilden på vilka nyhetskällor man förlitar sig på. Den bild man kan få ur numera i väst förbjudna ryska källor (rt.com, rtr, rossija24 etc) är en helt annan.

Där visas hur retirerande ukrainska trupper som ett sista desperat drag beskjuter just bostadsområden, skolor, förskolor. I Severedonetsk liksom i Cherson och på andra ställen. Den ukrainska sidan använder de föråldrade Totjka-U för att beskjuta storstaden Donetsk, vilket nästan aldrig nämnts i västmedia.

Bilden ovan visar ett färskt granathål från i morse. 280 olika projektiler regnade över några byar i DNR.
Tror "kamraten från Gnistan" att förstörelsen i DNR är ett verk av de ryska federala trupperna? 

När historiker någon gång i framtiden ska bedöma detta krig kommer de att tvingas medge att Rysslands ingrepp inte var en blind Irak- eller Afghanistaninvasion, utan en begränsad insats för att säkra de områden där befolkningens band till Ryssland är starkast. Notera att "sympati med Ryssland" numera räcker för att konfiskera en människas egendom i Kievkontrollerade områden. "Ryssvänner" är rättslösa, de är inte ens människor, om man får tro Kievideologer. Det handlar inte om att man är etnisk "ryss" för det är många miljoner över hela Ukraina. Inte heller om att man talar ryska för det gör i stort sett alla (en majoritet använder det som förstaspråk i hemmen).

Utan vem som är "terrorist" i Kievs ögon avgörs nu redan av att någon har en viss åsikt.

3. Putin och Lavrov "ljuger". Det är ju vad Aftonbladet et consortes sagt varje dag ända sedan  2008 då Ryssland "invaderade Georgien" (en dunderlögn).

I själva verket har Ryssland inte brutit ett enda avtal under den tid som USA brutit en lång rad internationella avtal (JPCOA-avtalet om Iran och klimatavtalet i Paris under Trump, INF, Open Skies mfl).

I december i fjol förslog Ryssland förhandlingar om säkerheten med USA och Väst. Detta avvisades från väst som ett fräckt försök att "ändra den internationella säkerhetsordningen". Om väst inte vill diskutera detta återstår för Ryssland att hitta sina egna "militär-tekniska" lösningar, sa Kreml.

Det är det Ryssland har gjort nu. Ryssland under Putin gör som det säger.

Slutligen anser jag att det är rätt fåfängt att rikta moraliska fördömanden mot den ena parten i detta krig. Självfallet måste både parter sätta sig vid förhandlingsbordet. Ju förr, dess bättre.

Att jag argumenterat mot en ensidig hurra-propaganda för det "segrande" Ukraina och för att åtminstone försöka förstå de ryska motiven, betyder inte att jag "gillar" eller "stöder" Rysslands agerande. Det är först i efterhand som omvärlden kan göra en helhetsbedömning. Den kommer helt säkert inte att sammanfalla med kvällstidningsgläfset mot Ryssland.

Minns när Tjetjenien lades i ruiner under de båda krigen där (1994-96, 1999-2000). Västpropagandan sa "släpp Tjetjenien fritt" och idealiserade Dudajev och andra islamistiska separatister som byggde ett medeltida fängelse åt "otrogna" och slavarbetare. Västsidan gav terroristerna plattform, stödde dem ekonomiskt och med vapen. Idag är Tjetjenien återuppbyggt, kvinnor och barn går säkra och den tjetjenska nationalstoltheten kommer till nytta i försvaret av den ryska federationen och i hjälpoperationer i bl.a. Syrien.

Vi i väst ska vara tacksamma att sönderfallet av den Ryska federationen den gången hejdades.

Stefan Lindgren
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.