Ryska posten

2 februari 2014

Renhållning i Ukraina

Se så fint och rent Ukraina håller på att bli!

Maria Persson Löfgren vinklade dagens reportage från Ukraina i Gomorron, världen! på att oppositionen vill ha ett "rent" Ukraina, fritt från sovjetiskt inflytande, fritt från sprit och tobak, med rena gator och västerländsk mentalitet.

Ser inte Maria Persson Löfgren de krypotnazistiska symbolerna runt omkring sig? UNA-UNSO, Trizub och de andra mer eller mindre Hitleristiska organisationer anses av mer omdömesgilla bedömare spela en ledande roll i oroligheterna?
Även det förutan skulle man ju kunna begära att Persson Löfgren använde sina egna sinnesorgan och logik.
Demonstranterna har stoppat det normala livet i landets huvudstad och förvandlat det centrala torget till en soptipp, där man eldar bildäck, vilket är extremt giftigt och cancerframkallande.
De hindrar landets valda parlament att arbeta, liksom de blockerar de lagliga myndigheterna. I går framkom det att man betalar 300 griven (35 dollar) till ungdomar som sätter eld på bilar med statliga nummerskyltar. Bl.a. eldade man upp bilen tillhörande en domare som arresterat demonstranter som försökt döda polismän (en polisman är död, c:a 200 har skadats så allvarligt att de tvingats besöka sjukhus).

I går kom meddelandet att Ukrainas säkerhetspolis väcker en brottsutredning mot Jatsenjuks "Fosterland" för försök till statskupp.

"Nykterheten" i oppositionen är inte större än att Vitalij Klitjko tömde två flaskor champagne på raken efter att ha erbjudits posten som vice premiärminister "för humanitära frågor".

Det sups naturligtvis och röks enormt på båda sidor, det är en del av landets förfall. Och även Maria Persson Löfgren måste väl ha förstått att demografin i Ukraina är en helt annan än den som drev t ex den arabiska våren. Ukraina är en åldrande nation med små ungdomskullar. Vad Euromaidan representerar är inte den del av lösningen, utan en del av problemet. De ständiga meningslösa gatubråken i kombination med förakt för den verkliga demokratin.

Just "renhållnings"-motivet är för övrigt idéhistoriskt intressant, ingen slump att det kommer upp.  Ville inte Hitler hålla Europa rent från jude-bolsjevikisk råttplåga?

Att Maria Persson Löfgren talar engelska med ukrainarna är rena teatern, eftersom man i 99 fall av 100 gör sig bättre förstådd på ryska.

När man talar om att rensa ut de sovjetiska spåren från Ukraina, så bör man kanske i public services namn upplysa lyssnarna om att Ryssland och Ukraina varit förenade som stater lika länge eller längre än Skåne tillhört Sverige. Östra Ukraina förandes med Ryssland 1667, Västra 1795. Dessförinnan hade man i fler århundraden levt samman i Kievryssland, den ryska statens vagga.

Gamle historikern och Nordenspecialisten Viljam Vasilevitj Pochljobkin, salig i åminnelse, brukade alltid säga som en kort sammanfattning att Ukraina alltid varit förenat med Ryssland. Och när det inte har varit det har det spruckit. Hans bibliotek finns nu i Åbo Universitets samlingar.

Stefan Lindgren 

12 kommentarer :

 1. Maria Persson Löfgren är en reporter jag utvecklat en svår aversion emot sedan hon jobbade som Rysslands-korre för några år sedan. Hur hon kunde med sitt jobb förstod man inte därför att jobbet verkade gå ut på att försöka hitta och gräva upp det värsta samhället hade att erbjuda. Lögn eller sanning, hörsägen eller rykten verkade inte spela någon roll. Budskapet och undertonen (även i en sällsynt solskenshistoria) var i slutänden densamma: Ryssland är som ett enda stort grått gulag där det enda positiva är de väststödda "regimkritiker" inom landet eller i israel och London (oligarker)som "försöker kasta ljus över eländet".

  Kontrasten mot hennes halleluja-reportage om speciellt israel men också USA var slående. Svart-vit, är väl det snällaste ordet man skulle kunna beskriva henne med och det är ju inte konstigt att hon ser ryska ugglor i mossen (igen)...

  SvaraRadera
 2. Skulle vilja dela en länk om Dieudonne´som ju förbjöds att genomföra sin pjäs "Le Mur" nyligen,blev häktad och fick teatern och sina tillgångar granskade av Manuell Valls.

  Han är nu frisläppt till folkets jubel och i sin youtube-kanal förklarar han saken slående och avslutar det hela med en liten chanson med sin fru om frihetens vind som inte går att stoppa:

  http://www.youtube.com/watch?v=7f_kHo-OL0g

  SvaraRadera
 3. Stefan, du vet mycket väl att Lvov (Lviv) Oblast (ungefär län på svenska) i västra Ukraina aldrig var en del av Ryssland utan anslöts till SSSR som ett resultat av Molotov-Ribbentrop-pakten 1939. Tsar Nikolaj II gjorde visserligen ett triumfartat intåg i Lvov i februari 1915, men den glädjen blev kortvarig och följdes av en veritabel katastrof för Tsararmén.

  Zarkapattia Oblast, heller aldrig del av Ryssland och den region som ligger mest västerut, anslöts till Ukraina 1945.

  Strider mellan NKVD och Ukrainska nationalister pågick i västra Ukraina till bit in på 1950-talet.

  SvaraRadera
 4. Mats, jag talade om västra Ukraina som landet väster om Dnepr. Det är ju där sprickan brukar gå. Beträffande Västukraina, i den snävare betydelsen, f a Lvov län, som införlivades 1939 så har även det en äldre rysk historia, även om det av olika skäl legat under Polen, Ungern, Österrike, Tyskland i modern tid. Vi ska väl inte börja rita om Europas gränser nu också? Det kom man överens om att låta bli i Helsingfors 1975.

  SvaraRadera
 5. Här för övrigt en intressant filmsnutt om hur Lvov blev "judefritt". Man får inte vara naiv i sådana här frågor!

  http://www.youtube.com/watch?v=naRbAiy-Hp0

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte riktigt vad du vill säga med länken. För du avser väl inte att inleda en diskussion om antisemitism under det stora fosterländska kriget?

  När inföll Lvovs ryska period?

  Jag minns när jag kom till Dnepropetrovsk första gången (en strikt förbjuden stad t o m för medborgare i andra Warsawapaktsländer under Sovjettiden). Min kontakt klagade på ukrainarna längst västerut: "jag har ukrainskt namn, jag talar ukrainska, ändå ses jag som ryss av folk i Lvov".

  För den som inte kan ryska bifogar jag speakertexten på engelska till youtube-klippet som Stefan länkade):

  Those who during the Stalin time had the habit of informing the
  authorities about their neighbours' business would also inform the new authorities where the Red Army soldiers were housed, were the Komsomol members lived or where the Jews lived.
  The Lvov residents received an order from the German commandment to organize a "pogrom" (the massacre of Jews)on July 30 1941. Thus, the ex doctors and ex teachers were carrying out of the prisons the bodies of NKVD
  workers, because they, the Jews, were viewed as guilty for the terrors made by NKVD.

  The image of Jews as an enemy allowed to direct the crowds against them, which often lead to pogroms and mob laws. During the pogrom of Aug 30, 1941
  2.000 Jews were killed.

  In this way, the people were adapting themselves to the new authorities.

  However, some people were saved from the ghettos if they received some money. As a young child, the inteviewed person, Yevgeniya, was carried away from the Lvov ghetto.

  The Nazis were in the habit of ripping they vicitims of all the money as they invented the procedure of paying the fees in order to escape death.
  They would say, 200.000 roubles of 200.000 Jews will be killed. When the first installment of 1.5 tons of silver were gathered and paid to the Germans, they would still kill a lot of Jews. After the second and the third installments they would do the same.

  In 1942 the German commandment put the Lvov tramlines to a new use - to transport the Jews from the ghettoes to the Valley of Death, where they would be murdered.

  SvaraRadera
 7. Vad som inte har visats i svenskt TV är hur man på en del håll i Ukraina, bl.a. i Ternopol förbered snaror att hänga "moskaly" (ryssar) och "zjidov" (nedsättande om judar) i. Den antisemitiska historien är i högsta grad levande i de rörelser som i väst framställs som demokratirörelser.

  SvaraRadera
 8. Om jag räknat rätt så har du skrivit sju bloggar om Ukraina sedan november förra året. Endast i en av dessa bloggar har du nämnt Viktor Fedorovytj Janukovytj.

  En laboratorieassistent vid ett forskningsinstitut i Kiev kanske har 1500 hryvnja/månad i lön (matpriserna är direkt jämförbara med svenska), samtidigt som "Familjen" och oligarker stoppar fickorna fulla.
  (1 hrynja är lite mindre än en svensk krona).

  Av någon anledning så vill du inte ge hela bilden av vad som händer i Ukraina. Det är också av den anledningen jag inte ser någon anledning att prenumerera på "Ryska posten". Ryska nyheter får jag varje dag i Rysslands första kanal.

  Om en dryg vecka åker jag till Vitryssland för en serie inbjuna föreläsningar. Ska bli intressant att höra min vitryska vänners syn på vad som händer i grannlandet.

  SvaraRadera
 9. Nu tror jag du är ganska ensam om att tro att proteströrelsen i Ukraina handlar om löneutjämning. Ingenting, minst av all Jatsenjuks "reformprogram" tyder på det. Vill man ha schabloner om "familjen" etc. ska man inte läsa Ryska Posten. Det har du rätt i. Missförhållanden finns det gott om i Ukraina. En ansvarslös och korrupt opposition är ett av dem.

  SvaraRadera
 10. Mats Larsson frågade vad Lvov (Lviv) har med rysk historia att göra?
  1199-1349 var Lvov centrum i furstendömet Galicien - Volynien som även kallades Konungariket Rus (Regnum Russiae ). Tillsammans med Novgorod och Vladimir-Suzdal var detta ett av de viktigaste riken som framträdde efter Kievrikets kollaps.
  De första furstarna var ättlingar till Rurik, man talade fornryska och bekände sig till den ortodoxa tron.
  Den som besöker Lvov kan inte missa påminnelserna om Ivan Fjodorov som på 1500-talet spred boktryckarkonsten (som han lärt sig i Krakow) till både Ryssland och Ukraina.
  Efter att ha startat ett tryckeri i Moskva, bodde han och arbetade i Zabłudów, Ostrog och Lviv. Böcker tryckta av Ivan Fjodorov spreds över hela världen.
  Idag anses Lvov ha 9 % rysk befolkning och 20 % talar ryska.
  Lvov och Västukraina är med andra ord ännu en etnisk och historisk omelett som bara nationalistiska fanatiker kan få för sig att göra ovispad.

  SvaraRadera
 11. Nu var det ju så att jag inte frågade om vad Lvov har med rysk historia att göra, vilket vore lika befängt som att fråga vad Stockholm har med Hansans historia att göra. Min fråga gällde när Lvov ryska period inföll, och med ryska period menade jag naturligtvis det Moskva-Ryssland som du diskuterar i din blogg och till vilken östra Ukraina anslöts 1667 (processen påbörjades 1654, om jag minns rätt).

  Jag diskuterade heller inte löneutjämning. Om du tycker att det är OK att Ukraina håller sig med världens rikaste tandläkare (VFJ:s son) samtidigt som statskassan endast förmår betala svältpensioner så får det stå för dig.

  Detta blir min avslutande kommentar. Dina bloggkommentarer får nu återgå till binär form (0 eller 1 kommentar).

  SvaraRadera
 12. Man ska inte bygga sin världsbild på anekdoter, Mats. För inte länge sedan var Putin världens rikaste man. Ingenting tyder på att oppositionen har ett program som kommer att lyckliggöra Ukrainas fattiga, jag kan faktiskt inte ens se några tecken på att de bryr sig. "Det bor människor här" har folk som bor runt Majdan hängt ut på sina balkonger. I veckor har de andats gummirök och tvingats lyssna på de maskerade kämparnas djungeltrummor 24/7.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.