Ryska posten

8 februari 2014

Tiggeriförbud + sociala rättigheter

Säg att det finns 4 000 rumänska tiggare i Sverige idag. Säg att det kostar 400 miljoner att hålla dem vid liv. Det är inte en summa som får Sverige att gå omkull.

Rumänien förvägrar dem mänskliga rättigheter. EU-byråkratin i Bryssel, som annars är pigga på allsköns sanktioner, tittar åt andra hållet. Ville man skulle man kunna lösa problemet på en dag genom att läsa lagen för Rumänien.
Tills Rumänien tvingats tar sitt ansvar får vi räkna med rumänsk social turism till Sverige.
Då kan vi antingen utrusta socialnämnder, polis etc. med de medel som behövs för att ge dessa människor mat och tak över huvudet eller vältra över detta ansvar på allmänheten i form av tiggeri.
Tiggeriet har många nackdelar som jag inte ska dra här. Biståndet skulle framför allt kunna bli mer professionellt om samhället organiserade det – och samtidigt förbjöd tiggeriet som en människoovärdig form av försörjning. Bördan skulle fördelas mer rättvist i det svenska samhället. Tiggarna - det vet man av sociala undersökningar - försörjs främst av samhällets minst bemedlade. Inte av de välbärgade som brukar skryta med sin medmänsklighet.
Rumäniens ambassadörs uppfattning i frågan är någon sorts taktiskt dribbel. Tiggeri är inte förbjudet i Rumänien, så det är lite märkligt att just hon kräver det i Sverige. Hennes jobb borde vara att se till att rumänska medborgare utrustas med de försäkringskort de behöver för att åtnjuta kostnadsfri sjukvård i Sverige. Så länge romer inte utrustas med sådana kort kan Rumänien misstänkas för etnisk diskriminering och för att vilja etniskt rensa landet från romer.

Den som stöder tiggeriet stöder etnisk rensning i Rumänien. Det är ett samband som politikerna borde upplysa om istället för att profilera sig som extra empatiska medmänniskor.

Skicka dina gåvor till Röda korset! Nej till tiggeri och socialpolitiskt förfall!

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.