7 november 2014

Ukraina invaderat - för vilken gång i ordningen?

Rysk invasion på gång? (Oj då, fel bild. Ukrainsk pansarkolonn
på minst tio stridsvagnar siktade utanför Slavjansk.)

Ryssland uppmanar Ukraina att hålla sig till fredsprocessen i Minsk och
dementerar att Ryssland utplacerat ytterligare trupper vid gränsen.

Kiev anklagar åter Ryssland för att ha skickat in en pansarbataljon i Ukraina,
men har inte lagt fram några bevis.


Finns det några bevis kommer naturligtvis OSSE:s övervakare vid den
rysk-ukrainska gränsen att lägga fram dem.

Men västmedia har tagit för vana att återge rykten från Kiev.

Enligt Kiev ska ryssarna ha gått in med 32 stridsvagnar för att krossa
en fraktion under Igor Besler i motståndsfronten.

Det kan vara utslag av önsketänkande i Kiev, att man i Donbass skulle
vara i färd med att skära strupen av varandra.

I verkligheten är det motsättningar i Kiev som håller på att leda
den sköra vapenvilan till ett sammanbrott.

Kiev koncentrerar nu styrkor till sydöst för att försöka slå till igen
mot Donbass.

Vapenvilan som rått sedan september är en styggelse för de ukrainska
fascisterna som hela tiden driver på för att isolera president
Porosjenko och hans mer pragmatiska linje.

Men faktum är att vapenvilan räddat många liv. Enligt FN:s har de
månatliga dödstalen åtminstone halverats sedan vapenvilan ingicks.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk krävde i veckan att
Minsksamtalen ska överges helt och hållet och att alla samtal med
Donbass ska avbrytas.

Samtidigt arbetar Jatsenjuk för att den regering som ska bildas i
december inte ska domineras av Porosjenkos block. Istället vill han
släpa in flera liktänkande partier som skulle försätta Porosjenko i
minoritet i regeringen, trots att hans block är största parti.

Det är rätt tydligt att en hel drös karriärlystna politiker i Ukraina
försöker bygga sin framtid på krig mot den egna befolkningen i öst, som
genomgående kallas terrorister och som följaktligen berövats alla
pensioner och andra sociala förmåner.

Är det att undra på att de fem miljonerna i Donbass vill bygga en egen
stat i staten?

Stefan Lindgren


---
Detta e-postmeddelande har sökts igenom efter virus med antivirusprogram från Avast.
http://www.avast.com

24 kommentarer :

 1. Nikolay Starikov pratade 11 juni om situationen och varför Ryssland inte tänker invadera. Han säger att en liten grupp av separatisterna deltar i försvaret men miljoner sticker ner i källaren och står i filttofflarna tillsammans med frugan och barnen. Och de väntar på att ryssarna skall komma och rädda dem. Men det är precis vad amerikanerna vill. Usa tänker med hjälp av sina medlöpare att plundra Ukraina och det kommer att leda till misär. Det enda som fattas för amerikanerna är att de lyckas provocera ryssarna att invadera. Sen kommer folket att skylla alla försämringar på ryssarna. Den tidigare långvariga antiryska propagandan kommer att underlätta för det.

  SvaraRadera
 2. ..."miljoner sticker ner i källaren och står i filttofflarna tillsammans med frugan och barnen". Tycker inte om den formuleringen. Dessutom är de källare jag har sett reportage från full av sjuka, kvinnor och barn. Det är en humanitär katastrof. Närmare en miljon pensionärer har berövats sin pension, lever på allmosor. Ändå säger LNR:s nye president att dom ska förlåta Kiev om beskjutningen upphör.

  SvaraRadera
 3. Jadu Stefan du skriver och skriver,

  Nu skriver du att OSSE;s observatörer inte sett trupptransporterna från Ryssland.

  Men det är precis vad de rapporterar idag (9/11).

  De ryska fordonen är som på Krim omärkta och utan nationalitetsbeteckningar och soldaterna består av gröna män.

  Jag börjar undra om det inte är bättre att bara läsa Russia Today och inte efterapningen 8 dagar

  Folkrätt och sådant bryr du dig inte om.
  Gud bevare oss som bor i små stater!

  Mvh

  Svante Svensson

  SvaraRadera
 4. Vad jag skrev var att OSSE dittills inte rapporterat några iakttagelser om att rysk militär gått över gränsen. Att OSSE nu skulle ha gjort det bör kontrolleras, eftersom media är notoriskt lögnaktiga. Ingen källa angavs till
  de filmsekvenser som visades upp i Rapport - på Youtube finns 146 000 klipp som visar "rysk invasion i Ukraina". Ditt påstående att jag inte bryr mig om folkrätten är en förolämpning som inte biter på mig, eftersom jag bevisligen har gjort mer än dig för att i olika sammanhang hävda folkrätten. Du ber till Gud att rädda småstaterna. Jag har i olika sammanhang talat för ett starkt folkförsvar.

  SvaraRadera
 5. Om man utgår från vad "The Saker" skriver så blir det bara en direkt rysk invasion om det ser ut att gå verkligt illa i Novorossija. Däremot har den där kranen av inofficiella leveranser som kallas 'voentorg' öppnats igen på ett demonstrativt sätt. Möjligen kan det avskräcka från ett nytt storangrepp av Kievstyrkorna. Men det avgörs knappast av gossarna i Kiev, utan av andra makter.
  http://vineyardsaker.blogspot.com/2014/11/ukraine-sitrep-november-9th-2225.html

  SvaraRadera
 6. Svante
  Stefan tillhör den minoritet som bemödar sig om att granska makten. Med det massiva lögnmaskineri som väst mobiliserar är det ditt ignorerande av det som förtjänar att raljeras med. Att ryssarna verkligen gått in med vapenleveranser denna gång är inget skäl att börja respektera västmedia. Den respekten kan de bara göra sig förtjänta av efter en lång prövotid.

  SvaraRadera
 7. Det är mycket intressant att följa GLIDNINGARNA hos Stefan och hans medtyckare.

  Först finns inga ryssar alls och inga lastbilar och inga gröna män och Stefan illustrerar bloggen med ett Ukrainskt pansarförband. Allt i syfte att visa att dessa vapentransporter bara är en del av ett lögnmaskineri. Stilen i bloggen är raljant.

  Sedan, när det visar sig att OSSE faktiskt observerat just omärkta lastbilar, tunga haubitsar och annat, samt soldater i uniformer utan igenkänningstecken ("gröna män" ) så skriver Peter Grafström "Att ryssarna verkligen gått in med vapenleveranser denna gång är inget skäl att börja respektera västmedia."

  Jaha, och att detta faktiskt ett agerande precis i linje med Rysslands nya militärstrategi, en ny typ av krig, utan krigsförklaring, insättning av "okända" trupper vars närvaro förnekas och så vidare ignoreras. Läser ni inte ryska media? Detta är ju inte en ny och okänd strategi, utan något som diskuterats länge i Ryssland. Det vi nu ser är en omsättning av idéerna på fältet.

  Det är intressant att se hur nätet gör att tidigare förnuftiga människor kan sluta att SE DET UPPENBARA.

  Jag arbetar i Berlin och mina kollegor är till 50% ryssar. Dessa är samtliga mycket oroliga för lögnnivån i de ryska media. De kan ju verkligen jämföra eftersom de behärskar förutom ryska perfekt, även engelska och tyska.

  Putins annektering av Krim och försök att splittra av Donetsk och Luhansk och kanske skapa ett "Novorussija" är ju ett fullständigt brott mot folkrätten. Detta har klart visats av Fib-juristerna.

  Stefan och & tycker då att folkrätten är något oviktigt. Detta är ett stort misstag.

  Förutom att man kan be till Gud att bevara småstater som Sverige är det nog också en klok åtgärd att införa allmän värnplikt.Där är vi eniga, Likaså att vi bör hålla fast vid neutraliteten och därmed också skaffa oss ett starkt och - vi lever i en modern värld- tekniskt avancerat försvar.

  Man kan tillägga att det vore nog klokt att låta tolkskolan och andra värnpliktsbaserade utbildningar lära ut ryska igen, som jag själv en gång fick göra på 1960-talet.

  Sedan en slutkommentar om att utnyttja begreppet "västmedia". Precis som om alla dessa tusentals journalister skulle kunna styras av någon slags organisation. Men man kan följa media på olika språk inklusive ryska. Själv läser jag engelska, franska, italienska,tyska svenska och ryska. Så det går ganska bra att vaska fram guldet i gruset om man vill och anstränger sig.

  Det finns ingen monolit av typen "västmedia". Däremot finns det i väst ett stort utbud av information som man får värdera och ta ställning till. Russia Today är däremot en välslipad propagandamaskin.


  Svante Svensson

  SvaraRadera
 8. Det Svante Svensson kallar "glidningar" är ur min synpunkt försök att följa en föränderlig verklighet. Dialektik är uppenbarligen inte hans starkaste gren.

  Redan hans användning av ordet "ryssar" för att inte tala om begreppet "gröna män", som först lanserades av fascisterna i Kiev och sedan plockades upp av Nato, väcker rader av invändningar. Han förstår inte att det bor miljontals människor i Ukraina som räknar sig som både ryssar OCH ukrainare.

  Att fortsätta diskussionen med Svante på den nivån finner jag utsiktslöst.

  SvaraRadera
 9. Sixten Andréasson skriver:
  Svante Svensson, hur ställer du dig till pogromen den 2 maj i Odessa? Var själv inblandad i en broschyr om detta: "Det som hände i Odessa angår alla."
  Och vad anser du om krypskyttarna som natten mellan 20 och 21 februari sköt ihjäl uppemot hundra människor. Och kvaddade den överenskommelse som gjorts mellan tre utrikesministrar från EU och president Janukovitj samt representanter från Majdan?
  Är det inte naturligt att många ukrainare fruktar det värsta som de gör i Donbass?

  SvaraRadera
 10. Mer än lovligt naivt av Stefan att tro att Svante, som dagligen jobbar med ryssar, inte skulle ha koll på att man kan vara både ryss OCH ukrainare. Användningen av termen "ryssar" var ju närmast generisk.
  Jag kallar min medarbetare X för ryss, men skrapar man lite så har han rötter i olika länder som var del i Sovjetunionen. Så är det naturligtvis för många.

  Svantes erfarenhet från sina ryska medarbetare stämmer exakt med mina erfarenheter från ryska vänner, vare sig de bor eller bara är på besök i Sverige.

  SvaraRadera
 11. Svante
  Det var inte pga något som du skrev som jag skrev att västmedia måste förtjäna sin respekt över lång tid efter att ha ljugit så mycket i så många tidigare fall. Med din ironiska ton hade jag inte litat på dig ändå. Men jag inser hur allvarligt hotet är från den Usa-marionett som mördar sitt eget folk för att Usa via IMF utpressar honom som villkor för lån.
  Det var rätt uppenbart som även militärbloggare påpekat att Ryssland denna gång faktiskt ville synas för att avskräcka Kiev. Och du pratar om ryssar i Berlin där Cia har mutat journalisterna, vilken trovärdig källa för ryssar att jämföra med!! EU är i viss mening ekonomiskt ett bihang till Nato enligt Thierry Meyssan. Därför kan EU tvingas skjuta sig i foten med idiotiska sanktioner. Det som pågår nu är Usas ekonomiska krigföring mot både Ryssland och EU. Liksom alla de tidigare krigen runt Ryssland är det åter Usa som ligger bakom och dom ignorerar ständigt folkrätten. Ryssarna inser till fullo att Usa vill provocera dem att öka insatsen och att Usa hoppas kunna skylla Ukrainas plundring och förstörelse orsakad av Usa/IMF på ryssarna.

  SvaraRadera
 12. Notera att det hela började med att Lindgren ironiskt visade på sin blogg en bild av en Ukrainsk militärkolonn och sedan skrev så att varje vanlig människa uppfattade att han menade att det inte finns rysk militär i östra Ukraina. Och inte heller kolonner med ryska vapen. Allt är bara "västs" lögner

  Han skrev:

  "Finns det några bevis kommer naturligtvis OSSE:s övervakare vid den rysk-ukrainska gränsen att lägga fram dem."

  Och när sedan precis detta sker att OSSE:s övervakare konstaterar att transporter och soldater gått över gränsen så börjar Lindgren hosta vidare glida på språket och till slut hävda att jag inte är bra på "dialektik".

  Om detta sista håller jag fullständigt med, jag är verkligen en usel dialektiker.. Jag ägnar mig inte åt sådant. Det jag vill ha fram är FAKTA, precis som i min vetenskapliga verksamhet.

  Grafström har sedan insett att vapentransporter och ryska trupper faktiskt finns där så han skriver:

  "Det var rätt uppenbart som även militärbloggare påpekat att Ryssland denna gång faktiskt ville synas för att avskräcka Kiev. "

  Nu är det så att Ukraina är en suverän stat och har varit så sedan Sovjetunionens fall. Det är t.om. så att Ukraina (och Vitryssland) satt som "oberoende stater" i FN sedan starten. Detta för att Sovjetunionen krävde detta. Folkrätten reglerar bl.a. förhållandet mellan stater. Om en stat kränker en annan stats territorium har ett brott mot folkrätten begåtts.

  Detta innebär att Ryssland begått ett flagrant brott mot folkrätten. Och det är okänsligheten från Stefan och & inför detta som gör mig oroad. Folkrätten är ett tunt försvar för småstater, men det är det enda legala vi har!

  Annars råder enbart stormakternas intresseområden

  Stormaktsöverenskommelser leder som vi sett till elände allt sedan Versailles och Jalta.

  Till Slut: När jag skrev om de "ryssar i Berlin" som jag känner, så skrev jag förstås om mina rysktalande kollegor på Helmholtz-Berlin forskningsanläggningen BESSY II i Adlershof. Alltså vänner och kollegor. De har olika bakgrund, Somliga av dem är från Ryssland, ett par från Ukraina någon är rysktalande från Estland. Flest är förstås från Moskva, Sankt Petersburg och större städer som Voronjesj. Stefans gör glidningar om att jag har en konstig användning av ordet "ryssar". Detta är bara usel polemik. Han fattade säkert vad det handlade om.

  Jag kan bara skriva om det jag själv ser läser om och hör.

  Dialektik struntar jag i - om den, som det tycks av Stefans inlägg, skall användas för att glida fixtra med orden.

  Demokrati betyder däremot mycket för mig och FAKTA ( dvs observationers originalitet) är för en vetenskapsman något heligt.

  Och därmed stänger jag butiken för denna gång.
  Det är meningslöst att fortsätta.

  Svante Svensson

  SvaraRadera
 13. Svante skriver "OSSE:s övervakare konstaterar att transporter och soldater gått över gränsen". Det har han hittat på! Vad OSSE har gjort är att man räknat till 146 omärkta militärfordon i Donetsktrakten, ett faktum som man kan tolka olika, men som jag är övertygad om att SS bara ser en tolkning av. Det är det här som gör det hart när omöjligt att diskutera. Precis som i fallet Syrien där Svante satsade på att stödja terroristerna följer han med våta fingret huvudströmmen i denna fråga. Men sanningen har ju en tendens att komma fram till sist. Visst är det lustigt att man hojtat om "ryska invasion" av Ukraina i åtta månader nu och ännu inte fått fram något substantiellt. Inte ens nån liten Hickspartikel.

  SvaraRadera
 14. Jag hade tänkt stänga butiken, men nu har Stefan gått över gränsen.

  Han skriver följande, enligt min mening ärekränkande påstående:

  "Precis som i fallet Syrien där Svante satsade på att stödja terroristerna följer han med våta fingret huvudströmmen i denna fråga."

  Och han litar på att läsarna av hans blogg inte går tillbaka lite mer än två år för att läsa läggen av Folket i Bild/Kulturfront.

  Jag har förvisso inte satsat på att "stödja terrorister". Hela mitt liv har jag avskytt terrorister.

  Jag är Demokrat.

  Vad Stefan syftar på är att jag var emot den syriska regeringens övervåld mot de första demonstrationerna för demokrati i Syrien. Inspirerade av den arabiska våren, som nu tyvärr slokar över allt. Precis som 1905 års ryska uppror föll tillbaka.

  Syriska regeringens nakna våld öppnade sedan för inbördeskriget och alla möjliga terrorgrupper där ISIS nu excellerar i halshuggningar och annat.

  Lindgren använder det polemiska tricket att anklaga någon för en sak som de flesta inte kommer att kontrollera.

  Uselt Stefan, dubbelt uselt.

  Dessutom har jag fått veta att du refuserar Mats Larsson på din blogg, vilket visar att du nu börjar känna dig trängd.

  Svante Svensson


  SvaraRadera
 15. Tänk att akademiker är såna skvallerbyttor - och håller ihop!
  Jag refuserade ett tämligen innehållslöst inlägg av Mats för att förlänga pinan för dig.

  De som vill veta dina åsikter om Syrien kan gå till FiB/K augusti 2011 och här http://www.8dagar.com/2011/08/sanningen-om-syrien.html

  Jag inser att du subjektivt inte stöder vare sig terroristerna i Syrien eller fascisterna i Ukraina. Jag har velat varna dig för att det likväl blir konsekvensen av den linje du drivit.

  SvaraRadera
 16. INTE förlänga pinan..skulle det stå förstås.


  SvaraRadera
 17. Efter det här är det verkligen slutdiskuterat för min del.
  Stefan skriver.

  1. Att "akademiker är sådana skvallerbyttor". Det har inget att göra med att Mats Larsson och jag är "akademiker". Du skriver populistiskt och antiintellektuellt. Det står givetvis dig fritt att refusera vad du vill. Och det står Mats Larsson fritt att tala om detta för vem han vill. Och det står mig fritt att skriva om detta. "Akademiker" - vilken låg nivå du hamnat på. Samma struntuttryck som KD ledarens "verklighetens folk" och diverse SD trams.

  2. Jag stöder inte "subjektivt" terrorism skriver du nu. Det var ju bra att du till slut kan läsa. Men du menar att du "varnat" för konsekvenserna. Dvs att det skulle finnas något slags "objektivt" stöd. Nu har du hamnat på den låga nivå som lagstiftningen om "spioneri med indirekt uppsåt". Om du minns 1974 så var det så åklagarna i IB affären resonerade. FiB/K:s journalister hade inte "subjektivt" spionerat men väl "objektivt", dvs med indirekt uppsåt. Men att du skulle hamna i den smeten tillammans med assistentåklagare Knoch med flera.(Läs talen på IB mötet i Stockholm från 1974)! Det kunde jag ändå inte tro.

  Detta är ett avskyvärt sätt att tänka. Alla demonstranter mot orättfärdighet läggs till ansvar att deras handlingar kan leda till alla möjliga otäckheter.
  I FRAMTIDEN. Vi skall alltså i förväg veta hur historien utvecklas. Eller så skall vi låta oss varnas av vise män som Stefan.

  Usch.

  Tanken är absurd eftersom historien inte kan förutses. De som stödde Bashar borde med samma resonemang göras ansvariga för ISiS vedervärdigheter.

  Något sådant ansvar finns inte och kan inte finnas i en demokrati.

  Om du inte hittar på något annat fixtrande så föreslår jag att vi båda sätter punkt här. Det har med våra inlägg visats upp en djup klyfta som det är bra att de som läst denna blogg fått se. Eftersom jag är demokrat tycker jag det är bra att läsarna fått möjlighet att ta ställning själva.

  SvaraRadera
 18. Ja, Svante så illa är det att man faktiskt måste försöka i görligaste mån förutse konsekvenserna av sina ställningstaganden. Att komma efteråt med "vi visste ingenting" går inte i vår tid då man faktiskt med lite ansträngning kan informera sig allsidigt.

  Precis som man inte kan urskulda lagbrott med att man inte känner till en lag kan man inte (alltid) skylla dåliga beslut på att verkligheten ändrats. Man har skyldighet att informera sig och även att ifrågasätta sina egna skygglappar. (Jfr Guillou-debatten om att veta vad som hände i Hitlertyskland och att verkligen veta det. Du vet att
  4 000 människor har dödats av sin egen regering i östra Ukraina - men vet du det verkligen?)

  Du hade fel och fick fel vad gäller Syrien.

  Du har fel och kommer att få fel vad gäller Ukraina.

  Tanken att man slipper ansvar för sina ställningstaganden "i en demokrati" finner jag utomordentligt oroande.

  Hur som helst vill jag tacka dig, för jag inser ju att många delar dina synpunkter och det är intressant att försöka följa dina tankar.

  Resten kommer vi tillsammans att skratta gott åt på FiB-stämman 2026. Måtte benen bära oss.

  SvaraRadera
 19. Vill förtydliga att när jag skrev att ryssarna ville synas, syftade jag på de gröna lastbilarna, men känner inte till ngt om eventuella soldater mm utöver det som kan antas höra samman med bevakning av transporten som givetvis var ett lockande anfallsmål i sig själv.
  Skälet för konvojen att vilja synas var som sagt för att minska anfallslusten från Kievsidan.
  Svantes uppfattning om att det fanns en inledande fas med 'riktig' opposition och demonstrationer mot Asaad är troligen felaktig och analogt med den arabiska våren i övrigt är allt planerat många år tidigare av Usa som strör pengar omkring sig till hugade medhjälpare. Men givetvis var många äkta aktivister ovetande i början vilket de anglosaxiska bondfångarna cyniskt utnyttjade.
  Svante tillsammans med stora delar av vänstern skulle ha nytta av att följa Stefans material som håller väsentligt högre kvalitet både beträffande faktafiltrering och analys än vårt stackars mediaetablissemang.

  SvaraRadera
 20. Jaså, akademiker håller ihop i Ukrainafrågan?
  Svante arbetar i Berlin, jag i Stockholm. Vi har knappast träffats, eller i så fall endast flyktigt, under det senaste året och har överhuvudtaget inte diskuterat Ukraina. Vi utbytte några email häromdagen, det är allt.

  Däremot arbetar vi dagligen tillsammans med människor som kommer från Ryssland och Ukraina, varav en del (i mitt fall) bor permanent i dessa länder och bara besöker Sverige under kortare perioder. Hur det är i Berlin vet jag inte, men jag kan tänka mig något liknande. Svante och jag har kommit till våra slutsatser helt oberoende av varandra.

  Jag tror att när man i efterhand kommer att granska vad Stefan skrivit om Ukrainakrisen under det senaste året, med några undantag, kommer det att liknas vid Ny Dags skriverier under finska vinterkriget. I början, innan Stalin spolade Kuusinen, var det ju inget krig alls mellan Sovjet och Finland, bara en fortsättning på inbördeskriget. Det krävdes en hel del akrobatik från Ny Dag för att förklara Sovjets angrepp på Finland.

  Jag tror att Ukrainas rörelseriktning är helt klar - västerut, och detta kommer Putin att få mycket svårt att ändra på; hans position är helt enkelt för svag. Donetsk och Lugansk är förlorade för Ukraina, åtminstone för mycket lång tid framåt. Om Putin nöjer sig med detta är mycket svårt att säga. Tycks mig som han fått betala ett högt pris för regioner som saknar större strategiskt värde.

  Slutligen, varför blev det bara Donetsk och Lugansk och inte det intressantare Charkov (Sovjets tredje vetenskapliga stad) eller Dnepropetrovsk (missilstaden nr 1 i Sovjet)? En teori jag hört från kolleger födda och uppväxta i östra Ukraina är att separatisterna i Donetsk och Lugansk fick hjälp med vapen av kriminella, så att de kunde hålla ut tills vapen strömmade in från Ryssland. Teorin förefaller mig plausibel.

  SvaraRadera
 21. Jag tyckte bara att det var lustigt att budet om att jag avböjt ett inlägg av dig blixtsnabbt gick till Svante. Utan att ni knappt träffats håller ni ihop. That's what friends are for...

  Vad gäller Ukrainas rörelseriktning så tror jag personligen att landet ligger där det ligger och det kan inte ens två fysiker ändra på.

  Vintern ska de kämpa sig igenom med rysk kol, och vem kommer att lösa ut landet efter den statsbankrutt som alltfler ser komma?

  Vad gäller Finland blev ju allt bra till slut, sedan Finland kapat banden till Nazityskland och förlikat sig med den stora grannen. Finland som fick sin självständighet ur Stalins hand 1917 har efter andra världskriget kunnat leva i fred med sin granne utan Natos "hjälp". En bra modell för Ukraina har bl.a. Kissinger framhållit.

  SvaraRadera
 22. Rätt ska vara rätt: jag skrev en email till dig och undrade varför min kommentar refuserades. Fick inget svar, och skrev därefter till Svante.

  Nu ser jag att ett mail dykt upp från dig med förklaring till refuseringen. Email är ingen exakt vetenskap, ibland försvinner mail, ibland dyker de upp för sent, i spam, osv.

  Jag ska inte lasta dig, Stefan, för ett email på avvägar.

  Ukraina ligger där det ligger och det kan ingen ändra på. Men Ukrainarna har upplevt Europas mörkaste 1900-tal, och jag tror inte Ryssland kan få inflytande där igen.

  SvaraRadera
 23. Ukrainas upplevelser under 1900-tal? Blomstring tillsammans med sin ryska brodernation, floder av blod särskilt under den andra tyska ockupationen. Die Welt igår (Martin van Creveld) drömmer om en tredje tysk ockupation. Den här gången skulle Tyskland äntligen kunna marschera österut med anglo-saxarnas stöd. Som Hitler först hoppades på.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.