13 november 2014

FN i natt

Här dödades den schweiziske Röda kors-medarbetaren Laurent
Dupasquier, 38, av en klusterbomb från Kievsidan.FN:s säkerhetsråd har hållit möte i natt, inkallat av USA. Anledningen? OSSE:s observatörer har rapporterat iakttagelser av 146 fordon utan nummerplåtar utanför Donetsk. Nato påstår att reguljär rysk trupp har gått in i Ukraina, ett påstående som inte styrks på minsta vis, trots att Nato har resurser att dokumentera decimeterstora föremål var som helst i världen.Nato:s påståenden kan man nog lämna därhän. Alliansen har larmat om rysk invasion ända sedan i våras och aldrig lyckats styrka anklagelserna.

Men vad med lastbilarna, som drar haubitsar och andra artilleripjäser?

För att få reda på sanningen måste man nog först gå till en annan västlig organisation, Human Rights Watch. HRW har nyligen dokumenterat att befolkningen i Donbass beskjuts Uragan- och Smertj-komplex (avfyrar serier av raketer):

"Överväldigande bevis tyder på att dessa raketer avfyrades från de regeringskontrollerade områden", säger HRW.

"Delar av klusterbomber påträffades nära stormarknader och bostadshus i Donetsk, och flera byar i Donetsk- och Luganskregionerna. Enligt HRW dödades en medarbetare i schweiziska Röda korset, Laurent Dupasquier, 38, av en av dessa attacker i Donetsk." Enligt HRW använtrer Kievtrupperna också förbjudna brandbomber.

Det här får man inte glömma när Nato ylar om rysk aggression. Det här är kärnfrågan: har människorna i Donbass rätt att leva i fred?

Myndigheterna i Kiev angriper dem, först genom att ta ifrån dem rätten till språk och skicka fascistiska mordbrännhare emot dem, sedan genom att förvägra dem det självstyre och den nationella dialog som Kiev själv förbundit sig att genomföra i Minsk-överenskommelserna.

När reservofficerare med genomgången tolkskola framträder i olika sammanhang som Rysslandsexperter, ska man komma ihåg att svensk militär i årtionden hjärntvättats i axiomet att fienden bara kan komma från öst.

HRW är redo att lämna över sina dokument till FN eller andra berörda internationella organisationer. Det ska bli intressant att se hur snabbt de begravs av Ban Ki-moon, Jag Eliasson och andra FN-tjänstemän.

Det är nämligen helt okej att döda ryssar, "små gröna män" (kvinnor, barn och åldringar siom levt i skyddsrum i ett halvår talar man inte om), som jämförs än med skalbaggar ("Kolorado") än med råttor.

För egen del vill jag deklarera att jag känner full förståelse för om självförsvarsstyrkorna i Donetsk och Lugansk skaffar sig de vapen de behöver. Med tanke på att det finns hundratusentals vapenföra män i Donbass som kan hantera de vapen som Ukraina och Ryssland använder verkar det högst osannolikt att Ryssland har skickat in några reguljära förband.

"Kievs anklagelser om närvaron av ryska trupper och vapen i Ukraina motsäger den verkliga situationen på plats", sa Rysslands biträdande FN-ambassadör Aleksandr Pankin i natt, och han menade att den felaktiga informationen sprids att rättfärdiga Kievs misslyckanden.

Pankin uttryckte sin oro över att Kiev ogiltigförklarat den lag om särskild status för Lugansk- och Donetskregionerna som är "en hörnsten i Minsk-protokollet."

Han kritiserade också OSSE för att inte ha rapporterat om den upptrappning av Kievs styrkor vid Donbass gränser som har skett den sista tiden. Det har bara uppmuntrat till nya brott mot Minskavtalet, förklarade han.

Utländsk inblandning i Ukrainakonflikten ska självfallet fördömas. Men när man gör detta får man inte rycka lös en bit - eventuella ryska vapenleveranser -  och svälja annat - det faktum att USA/EU bär ett stort ansvar för statskuppen i februari och att USA/Nato genom sina återförsäkringar av juntan uppmuntrar kriget i öst. USA skickar nu för 350 miljoner dollar vapenhjälp  till Ukraina utan att det föranlett några internationella reaktioner. Visserligen sägs det vara icke-dödliga vapen, men de har Kiev tillräckligt av, säger Ukrainas president Porosjenko.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.