10 november 2014

Bert Sundström och den 'ryska invasionen'


Igår hade Rapports Bert Sundström kokat ihop en historia om att Ryssland nu faktiskt skickar in reguljära trupper i östra Ukraina.

En videofilm med kolonner av tung militär utrustning förevisades - utan källa. Bildinslaget kombinerades med påståendet att anklagelserna mot Ryssland "nog" denna gång var sanna. Ty nu hade OSSE:s observatörer bekräftat uppgifterna, hette det.
Rapports"bildebevis" saknar värde så länge man inte redovisar var filmsekvensen kommer ifrån och hur den har verifierats.

Det finns 146 000 videoklipp ute på Youtube som alla handlar om den "ryska invasionen av Ukraina". Frågan är om det alls skulle märkas ifall Ryssland verkligen invaderade Ukraina? Media har ju redan "bevisat" saken många gånger om och västvärlden redan utmätt sanktionsstraffen.

Men det som är sant i Bert Sundströms rapport är att OSSE verkligen i två dagar tycks ha rapporterat om rörelser av militär teknik inne i Donbass. Tidningen Vzgljad rapporterar idag om detta:

"OSSE:s observatörer i Donetsk har iakttagit förflyttningar av krigsmateriel utan identifikationsbeteckningar.  Vid 11.20 (på söndagen) i närheten av byn Sverdlov (15 kilometer öster om Donetsk) iakttog OSSE:s särskilda observatörsgrupp en konvoj med 17 gröna omärkta ZIL-lastbilar som körde västerut. Fem av dem hade släp med raketramper av typ Grad. På två av dem stod lådor med ammunition", sägs i rapporten.

OSSE-teamet iakttog sedan en annan kolonn, denna gång bestående av 17 gröna, omärkta KamAZ-lastbilar också på väg västerut. Tolv av dem hade släp med 122-millimeters haubitsar, heter det i ett uttalande. Observatörerna iakttog ingen uniformerad personal.

I två dagar har alltså OSSE gjort liknande iakttagelser. Däremot har OSSE inte rapporterat om några rörelser på den ukrainska sidan, trots att striderna tilltagit markant.

Tidigare ska OSSE ha iakttagit 40 omärkta lastbilar i Makejvkaområdet. 19 av dem ska ha haft 122-mm-haubitsar på släp. Ytterligare 15 var bilar av typ KrAZ och sex lastbilar hade oljecisterner.

Ingenstans i OSSE-rapporterna talas dock om en rysk invasion, utan det är journalisternas slutsats. Även om det kan vara fråga om rysk militärhjälp finns inga direkta bevis för det.

Biträdande befälhavaren för DNR självförsvarsstyrkor Eduard Basurin hävdar att det rör sig om militär teknik som tillhör DNR. Man ska ju inte glömma att självförsvarsstyrkorna har lagt beslag på ansenliga mängder militär utrustning ur Kievarméns egna lager. Rörelserna beror på att fronten måste förstärkas efter intensifierade angrepp från Kievsidan, säger Basurin. Bostadsområden i Donetsk angrips med "Grad", "Uragan", haubitsar och brandgranater.


Anklagelser från bl.a. USA, Kanada och Nato om att Ryssland skulle flytta fram styrkor till Ukrainas gräns avvisades i fredags av det ryska försvarsministeriet. Likaså avvisades den protest som Ukrainas utrikesministerium levererat tidigare i veckan mot påstådd rysk militärhjälp till Donbass. "Ryssland är inte inblandat i konflikten, som är Ukrainas inre angelägenhet", hette det.

Även om det är för tidigt att tala om rysk intervention tror jag att det finns en risk ("chans" skulle nog många Donbassbor säga) för en sådan framöver. Man bör notera att ryska UD i en kommentar till valen i folkrepublikerna LNR och DNR sa att Ryssland respekterar valresultatet. Inte att det erkänner valresultatet (däremot erkänns resultat av Ukrainavalet i oktober) , än mindre att LNR och DNR ges statligt erkännande.

En direkt rysk närvaro skulle kunna bli följden i den stund Kiev definitivt visar sig ointresserade att fullfölja Minskprocessen. Om LNR och DNR då bestämmer sig för att utropa sin självständighet och avskilja sig från Ukraina, är de också fri att söka ryska säkerhetsgarantier.

Men det är definitivt ingenting Ryssland önskar, förutom en minoritet som talar om att återupprätta Novorossija enligt 1913 års gränser. I stort sett motsvarar den kartan även dagens politiska karta.
Novorossija som det såg ut 1913. Notera att Bessarabiska guvernementet innefattar dagens Transdnistrien. (se kartorna nedan)

Stefan Lindgren

Novorossija i 1913 års gränser. Från Donetsk till Transdnistrien. Nedan: det blå är "Timosjenkos" Ukraina, det röda "Janukovitjs Ukarina". Notera hur det röda i stort sett sammanfaller med Novarossijas gamla gränser.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.