FiB

25 april 2015

Jemen är stort

Jemen är större än Sverige och Danmark tillsammans  - 527 970 km². Befolkningen 24 miljoner.

Men på en vanlig karta ser landet ut som en flugskit, vilket antagligen leder till en massa felaktiga beslut hos personer som sysslar med omvärldsbevakning,

Ett land som nyss bombats sönder av USA:s allierade Saudi och Egypten och Qatar, med mer än ett tusen dödsoffer - utan att situationen på något avgörande sätt ändrats, är naturligtvis lättare att glömma bort om det är krympt som en ylletröja i skållhett vatten i vårt medvetande.

I Jan Peters projektion (bilden), ett försök att korrigera den vanliga Mercatorprojektionen lär vinklarna och ytförhållandena vara rätt.

Är det inte hög tid att övergå till den projektionen?

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Ryska Iljushinplan har flugit skytteltrafik till Sanaa för att hämta landsmän till säkerhet. Ombord på planen har befunnit sig en internationell skara passagerare, bl.a. rader av amerikanska medborgare. Eftersom ryssar i regel förmodas ha baktankar, vilka är de denna gång ?
    För man kan väl inte lita till personernas egna utsagor om att deras egna myndigheter i USA sagt till dem att rädda sig bäst de kan, myndigheterna kvittar det lika.
    Det kan väl heller inte förhålla sig så att brain drain riktning väst välkomnas medan retur till fäderneslandet för att bidra till dess utveckling inte får uppmuntras.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.