FiB

13 april 2015

När kommer ursäkten?

Typisk "icke-ubåt".
Militär och media har fört svenska folket bakom ljuset - igen. Den berömda "ubåten" i inloppet till Gåshaga i oktober var en "icke u-båt". Närmare bestämt en "arbetsbåt", säger militären i sin interna värdering.

När ska dom be svenska folket om ursäkt?

Svenska dagbladet rapporterar idag:

"Den misstänkta ubåt som pensionerade överstelöjtnanten Sven-Olof Kviman iakttog och fotograferade i inloppet mot Gåshaga på Lidingö var ingen ubåt, enligt Försvarsmaktens egen analys. Observationen har ändrats från 'trolig ubåt' till 'icke ubåt'...

Vid underrättelseoperationen i Stockholms skärgård klassades en observation av försvarets egna sensorer som en etta, alltså en konstaterad ubåt. Den jakten på-
gick under en intensiv vecka i slutet av oktober.

Efter höstens ubåtsjakt har försvaret arbetat med en fördjupad analys av samtliga iakttagelser. Hittills har informationen varit knapphändig. Men vid en konferens med Utrikespolitiska förbundet i Göteborg på lördagen avslöjade Grenstad, insatschef vid operationen i oktober ... att det som först bedömdes som en ubåt var en 'arbetsbåt'...

I lördags kväll lade Försvarsmakten ut ett uttalande på sin hemsida där det framgår att man har 'redovisat arbetsläget i analysen till regeringen' och att innehållet inte kommer att offentliggöras."

Logiken är alltså denna: Försvarets hysteriska felbedömningar är synnerligen offentliga. Dementierena hemliga - även om denna gång katten smet är säcken.

Stefan Lindgren

3 kommentarer :

 1. Militär miniubåt är ett utanför Sverige helt okänt begrepp. Googla miniubåt för militärt bruk på lite olika språk och du kommer inte hitta en enda smula information om detta mycket bisarra stridsfordon. Ingen militärmakt har försökt utveckla det, ingen militärmakt har observerat något sådant. Det enda som finns om miniubåtar i militärt bruk i hela världen är räddningsfarkoster. Offensiva militära miniubåtar är ett 100% svenskt fenomen, uppfunnet av en viss Lidingöbo och populariserat av Carl Bildt, mannen som gjorde sin politiska karriär på att ljuga om ryska ubåtar.

  /Martin Kullberg

  SvaraRadera
 2. Man skall nog titta efter "midget submarine". Japanerna hade en del väldigt små ubåtar. Jag har för mig att Italien också hade sådana under andra världskriget.

  SvaraRadera
 3. Jo, jag tog inte upp den japanska. Aktionsradien är tämligen patetisk. Det är inte ett koncept som vidareutvecklades särskilt mycket. Skulle kunna fungera som ett defensivt vapen med kort räckvidd. Inte precis lämligt att fara över ett hav med.

  Om det ligger ett slagskepp precis utanför det svenska territorialvattnet, så är man inte så hemlig längre...

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.