FiB

24 april 2015

Kajsa Ekis Ekman idag


Kajsa Ekis Ekman är en av de DN-skribenter jag sällan missar. Men idag måste jag säga emot.

I en krönika skriver hon om kroppens och själens eviga Scylla och Charybdis och hur kommersiella krafter utnyttjar oss - åt båda hållen.

Jag håller helt med henne om att vår tolerans bör vara större när det gäller hälsotrenden. Men inte heller det får bli religion. Läser i senaste Medicinsk Access, en utmärkt tidskrift där man t ex kan läsa forskare fara ut i hyllningar till lingonens undergörande kraft, att för mycket frukt är farligt - för tänderna - liksom alltför mycket fullkornsbröd!


Aldrig blir man fullärd och jag vill alltid stänga av hörapparaten när någon börjar dilla om att det är nyttigt med smör och att allt annat är flygfotogen. Man gör klokt i att tvivla på allt.

Men vissa saker kan vi ändå vara säkra på.

När Ekis Ekman skriver att bokläsning och cigarettrökning kan ingå i en hälsosam livsstil inlägger jag protest beträffande rökningen. Det är lätt att säga att rökning är OK när man är fyrtio. En bekant som varje dag konsumerade ett kvarter svartvinbärsbrännvin och rökte uppnådde aldrig pensionsålder. Alla organ var välbevarade eftersom de legat i sprit. Utom lungorna. Hon dog av lungcancer. Det är ett tämligen säkert sätt att ta livet av sig.

När Ekis Ekman sedan går vidare och förklarar att katalanerna är hennes ideal - de går i bergen, äter gott, mumsar i sig choklad och tar en joint på nån bergstopp emellanåt inlägger jag protest nr 2.

Att ta en joint emellanåt är ett tämligen säkert (inte så väldokumenterat som i det förra fallet, men ändå) sätt att skada sin hjärna - och för en nation att komma på dekis. Mamlukernas välde tros ha gått under på grund av att soldaterna rökte hasch.

Men man behöver inte gå så långt. Som Leif G W säger: Ta en joint och försök sedan lösa en sudoku får du se hur smart du är.

Om Ekis Ekman verkligen har rätt beträffande katalanerna skulle det förstås kunna förklara varför det aldrig blivit något av deras kamp mot Madrid. Historiskt är ju det enda de lyckats med att organisera ett uppror i ryggen på den spanska republiken, en föga ärbar handling.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.