27 juli 2015

Bottennapp

En "Tiulen", tyskbyggd ubåt som fanns i ryska flottan fram till 20-talet.Rysspaniken i media bär allt märkligare frukt. Dagens besked att ryska ubåtar återigen har kränkt svenska vatten är inte precis någon rykande revolver.


Den f d ryske ubåtskapåten Andrej Nikolajev säger i en kommentar att det knappast är en "Triton", en 10 m lång dykbåt som använts av rysk underrättelsetjänst fram till 1990-talet, men han utesluter inte att det kan vara en variant av denna.

Han säger att det kan också kan röra sig om någon typ av industriell farkost och inte en ubåt. Det skulle också kunna vara en "Tiulen", en tysk ubåt som fanns i den ryska flottan fram till 20-talet. Men den är trots allt mycket längre än 20 meter.

Kort sagt är det svårt att på de få bilder som släppts avgöra vad det rör sig om. Avsikten är naturligtvis att inte släppa sanningen på en gång utan först tjäna maximalt med pengar på lösnummerförsäljningen.

Personligen vill jag satsa en slant på att det är en ubåt från andra världskriget, då Sovjet förlorade ett antal ubåtar i svenska vatten.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Slutet på historien:

  Efter en dag meddelas att den ryska ubåten som enligt försvarshögskolans "experter" var från 1980-talet i själva verket är en "Catfish" från första världskriget.

  Spännande sommarläsning här:
  http://survincity.com/2013/10/submarines-catfish/

  Stefan Lindgren

  SvaraRadera
 2. "Catfish" är mal på svenska. Så sa de på radion.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.