2 juli 2015

DN går på grund igen - och igen

Av 21 grännskränkningar i luften 20014-15 står Ryssland för en.
Vilka stod för de andra 20?Min eminente kollega på radio Tuff, Åke Sandin, behandlar idag DN:s
upprepade grundstötningar.
Först floppen med arbetsbåten "Time Bandit" som togs för en ubåt, sedan
skrönan om ryska invasionsövningar mot Gotland.

Och i dagens  DN en ny skröna om att svenskt flyg har "beskjutits" av ryssarna.
Så här skriver Åke Sandin på http://tuffsandin.blogspot.se/:

"Den 12 juni skrev magasinet Filters redaktör Mattias Göransson en artikel i Aftonbladet. Den hade rubriken "DN går på grund igen" och skrevs ursprungligen för DN:s kultursida. Den avslöjade DN:s fantasifulla artiklar om ubåtar i svenska vatten så den refuserades av "oberoende liberala" Dagens Nyheter.

Två dagar i januari hade DN helsidor om en främmande ubåt, som märkligt nog visade sig i övervattensläge under flera minuter, "endast några kilometer utanför huvudstaden", som journalisten Mikael Holmström alarmistiskt uttryckte det.

Senare tillbakavisades uppgifterna om "ubåten" av försvarets experter. De hade funnit att det på den suddiga bilden, som sades föreställa en kränkande ubåt, i själva verket var en svensk båt.

VILKA PLAN KRÄNKER SVENSKT LUFTRUM?
I dag (2/7) är Mikael Holmström i farten igen i DN. Han skriver under den stora hotfulla  rubriken "Svenska plan beskjutna av rysk militär över havet". Texten gör inte rubriken rättvisa, ty "beskjutning" får man leta förgäves efter.

Det intressantaste är dock en liten ruta Fakta på samma sida. Där läser man bland annat följande:

"Under 2014 kränktes svenskt luftrum tolv gånger, varav en gång av Ryssland"

"Hittills under 2015 har luftrummet kränkts nio gånger, ingen gång av ryskt flyg."

Varför får läsarna inte veta, vilka plan det är som gjort intrång i vårt luftterritorium hela 20 gånger de senaste 18 månaderna. Bara att en gång har ryssarna varit framme. [Läser på webben att USA avvisar tre inkräktare i luftrummet per dag. SL]

CHEFREDAKTÖREN SJÄLV SVAMLAR
DN-s chefredaktör Peter Wolodarski fortsätter i sin ensidigt rysskritiska hållning. (Inget fel att kritisera Putin, om man bara inte är så ensidig).

Nu skriver han om den "ryska anfallsövningen", det vill säga det som journalisten Edward Lucas påstod, att Ryssland i mars hade en militär övning som skulle ha till uppgift att bland träna en landstigning på Gotland.

Även i detta fall är försvaret tvunget att rätta Dagens Nyheter. Självaste ÖB, Sverker Göransson, säger i Almedalen, att det finns "inget vetenskapligt underlag" för detta.

Wolodarski hade fiskat upp uppgifterna ur rapporten "The Coming Storm", där säkerhetsexperten och journalisten Edward Lucas påstår att Ryssland ska ha genomfört en övning den 21-25 mars som ska ha involverat 33 000 soldater med uppgift att träna på ett övertagande av Åland, Gotland, Bornholm samt norra delen av Norge.

Det stämmer inte, förklarade ÖB i Almedalen igår. Det finns inget "vetenskapligt underlag" för den rapporten.

Om Wolodarski hade använt sunda förnuftet hade han sluppit denna pinsamhet. Att Svenska Dagbladet m fl gick på samma idiotier är ingen förmildrande omständighet."
Så långt Åke Sandin. Till det vill jag lägga en synpunkt. Dagens påstående i en DN-artikel av Mikael Holmström om att svenskt flyg "beskjutits" av ryssarna, vore - om det var sant - en världssensation.

Men var finns det rykande revolvern? Verbet "skjuta" kan gälla många saker. Man kan skjuta skarpt, man kan skjuta raketer, fyrverkerier, man kan som i fallet Holmström skjuta en stor kärra full med skrönor framför sig.

Men vad sköt ryssarna? Med all sannolikhet "sköt" de varningsljus. Så som många länders flygvapen gör när man tycker att andra länders flyg kommer för nära.

"In these cases, the standard intercept signals are designed to attract the pilot's attention and have them proceed out of the area. In addition to the 'standard' signals, they can also drop flares in front of the airplane to really get their attention if needed."

Vad det med all sannolikhet handlar om är alltså signalljus (flares) och knappast några skarpa skott eller dödande projektiler.

Antagligen får vi vänta några månader på att få en mer rättvisande skildring från Försvarsstaben. Först läcker man skrönan i skrikiga rubriker, månader efteråt kommer dementin i notisform.
Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. I radio sa de faktiskt redan första gången att det var signalfacklor.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.