gerundium

16 januari 2017

Rysk propagandaoffensiv en fiktion



Fyra ryska flickor sjunger en folkvisa på ett tåg. En videon som blivit viral i Ryssland. Att en svensk skulle få syn på den är ytterst osannolikt. Järnridån är mer ogenomtränglig än någonsin.

Professor Ellen Mickiewicz vid Duke Universiity, North Carolina, USA,  påpekar att hela bilden av en rysk propagandaoffensiv är falsk.


Ryska nyhetsmedia når bara en promillepublik i väst och det framför allt med helt opolitiska  inslag, producerade i andra länder än Ryssland.


Ofta har man tagit Russia Todays egen reklam om att ha 550 miljoner tittare i världen och 85 miljoner i USA alltför bokstavligt, menar Mickiewicz i RT.com 8/1.

De siffrorna gäller hur många som potentiellt kan ta emot RT:s signal, om de vill. Mediaforskningsföretaget Nielsen som undersökt 94 nyhetsprogram i amerikansk kabel-TV i december 2014 visade att inte ens en hundradels procent av tittarna hade sökt sig fram till Russia Today.

I Europa är publiken mindrE än en promille, slår hon fast. Dessutom, konstaterar hon, är bara 1 procent av Russia Todays videor på  YouTube politiska till sin karaktär. 81 procent var utländska, dvs. icke-ryska produktioner.

Här framtonar raka motsatsen till en rysk propaganda-offensiven - skrämmande siffror över hur ryska media,  Som ändå får förmodas spegla vad som händer i världens till ytan största land, är marginaliserade näst intill obefintlighet i väst.

Ett bra exempel på överdrifter om rysk propaganda är Martin Kraghs och Sebastian Åsbergs artikel "Russia’s strategy for influence..." i tidskriften  Strategy, som först omtalades om en rapport från Utrikespolitiska institutet men nu reducerats till mer blygsamma proportioner sedan en rad fel uppdagats.

Bl.a. framställs Sverige f d FN-ambassadör Pierre Schori och f d nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin som språkrör för rysk propaganda och det antyds att även Dagens Nyheter  - mer ofrivilligt så - spridit rysk information. Flera av de media man hänvisar till är nedlagda (så t ex Sputnik News svenska upplaga) och de dokumentförfalskningar riktade mot bl.a. försvarsminister Peter Hultqvist som Ryssland anklagas för har kunnat härledas till en svenskregistrerad bloggare.

Som det svenska medialandskapet ser ut idag är det extremt osannolikt att svenska medborgare överhuvudtaget i sin vardag konfronteras med någon som helst information från Ryssland - vare sig sann eller falsk.

Med tanke på att Ryssland är världens till ytan största land och därtill Sveriges överlägset folkrikaste grannland är situationen grotesk.

Stefan Lindgren




3 kommentarer :

  1. Kerstin Stigsson skriver:
    Det är en farlig utveckling som Sverige befinner sig i. Yttrandefrihet och kritik är en väsentlig del i den ständiga demokratiprocessen. Med en stor risk att bli stämplade som Putin kramare vågar journalister och politiker inte kritisera Nato, svenska politiker eller det svenska försvaret. Och därmed kan beslut tagas utan debatt. Man stryper diskussioner med att rikta olika förolämpningar till motparten. Den sakliga argumentationen finns inte längre.

    Kerstin

    SvaraRadera
  2. Då min fru är ryska är det inte märkligt att vi ofta tittar på ryska nyheter, debattprogram och inte minst musikframföranden och film.
    Det har många gånger slagit mig: Varför får vi aldrig se detta på svensk TV? Om SVT eller vilken skitkanal som helst hade lagt ut en bråkdel av detta utbud tror jag mina svenska landsmän blivit nyfikna på vad som händer i Ryssland som motvikt mot vad man får ”veta” när man läser DN, Kvp eller vilken lokalblaska som helst.
    Några länktips: Poor Liz. Russian Movie. StarMedia. Romantic Comedy. English. https://www.youtube.com/watch?v=8IZc_0Q20BY
    En strålande film om en Kanadensare och hans möte med den Ryska kulturen. Engelsk text. Dramatik, Empati och Passion.
    Eller en konsert: https://www.youtube.com/watch?v=Hn_qNqMcvbA
    …med Dimitry Malikov och vår egen Robert Wells i Moskva.

    SvaraRadera
  3. Kolla här: https://www.heise.de/tp/features/Russische-Lieder-in-den-Bahnhoefen-von-Kiew-und-Odessa-3561255.html

    Hasse

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.