Ryska posten

5 oktober 2017

David Grossman fick inte Nobelpriset


Som ryssarna säger. Nyhetsbyrån OBG ("Odna babusjka govorit", en gumma säger) uppger att den israeliske författaren David Grossman får Nobelpriset i litteratur.

En gissning som slog fel.
David Grossman är född 1954 i Jerusalem, där han är bosatt även idag. Han har studerat filosofi och teater vid Hebrew University.

David Grossman betraktas som Israels främste och mest stridbare författare, känd som en klarsynt iakttagare av den israelisk-palestinska konflikten. Det gäller i hög grad hans storverk På flykt från ett sorgebud som skildrar det moderna Israel från 1967 och framåt genom en kvinnas kärlek till två män och två söner. 

2005 kom Fickan i underjorden  och 2009 Berätta för mig .

På flykt från ett sorgebud  handlar om det som sedan skulle drabba författaren själv, skildrat i Fallen ur tiden (hösten 2014), skriven fem år efter att författarens son Uri dött i det andra kriget mot Libanon.

En häst kom in på en bar (2017) handlar om ståuppkomikern Dovaleh G är ensam på scenen. Han vet hur han ska hantera publiken, han är fräck, provocerande och rolig. Men allt mer övergår han till att berätta om sitt liv – om mamman som varit med om Förintelsen, om pappan som brukade misshandla honom men också stod för vardagsomsorg. 

Nu fick Grossman inte priset, vilket vi gratulerar till. Många far illa av att få priset och blir reaktionära "talking heads" i corporate media.

red

2 kommentarer :

  1. Författarens son stupade i det andra kriget mot Libanon. Tidigare var det så att Israel kunde förödmjuka Libanon efter godtycke. Man kunde bomba vilt och sända in sina patruller utan att libaneserna kunde annat än böja sina huvuden i underkastelse.
    2006 hände något som i Väst förtigits. Israel slogs tillbaka i Libanon och skulle inte ha kunnat hävda sig utan att förlusterna hade blivit alltför tunga att bära politiskt.
    Googla Julia Boutros på YouTube Music. Ingen kan bättre än Julia Boutros och den jublande publiken förmedla libanesernas nuvunna stolthet över att äntligen kunna försvara sig mot inkräktarna. I Libanon spelar symfoniorkestern kampmusik ! Här ligger även förklaringen till att Hizbollah stämplats som terrorister i Väst, i stället för Israel som terroriserat Libanon ända sedan sin tillkomst.

    SvaraRadera
  2. Det skulle väl bli obalans om Grossman fått priset. Kvotering tycks gälla. Varannan jude, inte fler.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.