28 januari 2018

Trump snart normal?I den amerikanska valrörelsen 2016 när Donald Trump bl.a. lovade att ta hem trupperna från Afghanistan, sätta stopp för de kostnadskrävande krigen, dra ner USA:s finansiering av Nato och normalisera relationerna till Ryssland - då kallade Wolodarski Trump för "fascist".

Nu när Trump har gett alla de löftena på båten och börjat tala sött på World Economic Forum tycker Woldarski att det går i rätt riktning, även om han  kritiserar kollegor som är alltför snabba att friskförklara Trump.

I båda fallen, både då och nu, tycks PW och den tidning han representerar bortse från vad Trump faktiskt säger.

I sak trumpetade Trump i Davos ut fortsatt och upptrappad sanktionspolitik:

"På grund av att otillbörlig handel i slutändan undergräver oss alla, kommer USA inte längre att blunda, inklusive massiv internationell stöld av immateriella rättigheter, industriella subventioner och genomgripande statlig ekonomisk planering. Dessa och andra rovgiriga beteenden förvrider de globala marknaderna och skadar företag och arbetare, inte bara i USA, utan runt om i världen, förväntar sig att vi och andra länders ledare ska skydda deras intressen."

PW ser inte att denna beskrivning av vad som är "förbjudna" beteenden på världsmarknaden går betydligt länge än det s k Washington Consensus från 1989 som tex inte sa något om "statlig planering". Så sent som i veckan krävde Emmanuel Macron en 10-årsplan för EUs utveckling. Många länder har inslag av statlig planering i sin ekonomi, vilket hittills inte ansetts kollidera med IMF:s och Världsbankens policy.

Självklart tar sig USA själv rätten att när som helst bryta mot marknadskapitalismens regler.

Enligt en rapport delade amerikanska staten 2000-2015 ut 68 miljarder dollar i bidrag och särskilda skattekrediter till företag, och två tredjedelar av det gick till storföretag. Sex företag har vardera fått 1 miljard dollar eller mer, medan 21 företag vardera har fått 500 miljoner dollar eller mer.

Men sanningens väktare smutsar inte ned sig med kritiska frågor, med oroväckande sammanhang. Tig och gå vidare. Börjar någon att yra om fred och avspänning osäkrar PW sin faktakoll.

Stefan Lindgren


Virus-free. www.avg.com

1 kommentar :

  1. När Trump startar nästa krig kommer han säkert bli Wolodarskis och bombhögerns stora hjälte.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.