21 januari 2018

En bild som Google vill ta bort















19 januari fick jag ett brev från Google Inc. I hotfulla ordalag meddelar de att jag bryter mot policyn för Googles annonser genom att publicera "våldsamt innehåll".

Det visar sig att hotet om indragna annonser utlösts av en liten Youtube-snutt som visar hur Saigons polischef sköt en misstänkt motstånds man på öppen gata 1968 som jag lade ut här.


För mig har den bilden särskild betydelse. När jag fälldes för äggkastning mot USAs ambassadör 1970 till 2 mån fängelse (omvandlades efter ingripande av Olof Palme till böter i Svea Hovrätt) skickade Sara Lidman en skrynklig affisch som hon hade fått av Mme Binh, utrikesminister i Provisoriska Revolutionära Regeringen i södra Vietnam.

Bilden föreställde just den brutala utomrättslig avrättning som Google nu vill mörka. Det är inte första gången som de amerikanska jättarna visar sig känsliga för våldsamma bilder från Vietnam. 2016 tog Facebook bort den berömda bilden på en napalmskadad naken flicka. Bilden kom tillbaka först när Norges statsminister Erna Solberg ingrep.

Googles varning bör tas på allvar. En vacker dag kan vi tvingas konstatera att de amerikanska Internetjättarna Google, Facebook, Twitter etc helt enkelt stängt av det fria ordet.

Eller att Macron och Merkel börjat använda sina nya lagar till att stoppa misshaglig kritik under förevändning att bekämpa "fake news".

Lägg därtill erfarenheterna av det svenska transportförbudet under kriget...

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Monopolkapitalet vill inte visa hur deras krig ser ut i närbild för då skulle ingen mentalt frisk människa rösta på monopolkapitalets trogna partier. Hemska bilder på krig måste således mörkas.

    Det är en läxa som USA:s monopolkapitalister lärde sig av Vietnamkriget som propagandamässigt gick åt helvete, särskilt med den nakna gråtande brända flickan.

    Men du kan naturligtvis skippa Google-annonser om du vill det eller hänvisa på annat vis så att du går under radarn.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.