gerundium

18 januari 2020

Ann Linde kallar







Utrikesminister Ann Linde kallar upp Kinas ambassadör Gui Congyou för fyrtionde gången till UD.

Det borde finnas trevligare sätt att lära känna kineserna kan man tycka. Men numera är den allt oftare de höga hästarna rullas fram när Sverige ska tala med länder som särskilt USA har konflikter med.
Samtidigt ropar populisten Lars Adaktusson på att Linde måste förklara Kinas ambassadör persona non grata. Och en riksdagsman för vänsterpartiet instämmer. Förmodligen av samma skäl, att få komma i spalterna.

Enligt dessa publicitetskåta personer har Kinas ambassadör "hotat" Sverige. Med vad?

Kina har med all rätt protesterat mot att en minister deltagit i en ceremoni som går ut på att ifrågasätta Kinas jurisdisktion över en person som begått ett allvarligt brott. Vi skulle aldrig acceptera en sådan inblandning i svensk rättskipning från ett annat land. Men Kina ska tydligen göra det. Vad tror man? Att Kina fortfarande är en halvkoloni?

Och vari skulle ambassadörens hotelser ha legat? Om Sverige råkar i vanrykte genom regeringens handlande och framkallar svarsåtgärder från kinesisk sida är det ju 100 % självförvållat och ingenting som blir bättre av att trappa upp den konflikt som vi har orsakat genom att angripa den kinesiska ambassadören och hota med att kasta ut honom. (Det är en hotelse.)

Margot Wallström förklarades persona non grata av Saudiarabien och Harald Edelstam kastades ut ur Chile av Pinochet.
Åtgärden mot Wallström försvarade Adaktusson uttryckligen. Vare sig då eller nu är det Sverige och svenska intressen han haft för ögonen.

Och var han hämtar sina förebilder för hur civiliserade samtal ska föras är uppenbart. Ingen kyrka är så liten att inte fan går in.

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

  1. Ulf Nilsson skriver:

    Bra skrivet men kom gärna med en kommentar till att ambassadören skriver brev till svenska tidningar med synpunkter på hur de ska skriva om Kina. Det tycker jag är fel!

    Stefan Lindgren:
    Till det vill jag säga att det står väl vilken ambassadör som helst fritt att ha synpunkter på hur hans/hennes land bevakas i media. Det får nog anses vara helt normalt. De inte bara kan ha synpunkter utan kan också försöka påverka. Skulle jag vara ambassadör skulle jag se det som min plikt.

    Vad tror du Svenska institutet, SIDA och de svenska ambassaderna sysslar med? Organiserar söndagsskolor för utlandssvenskar?

    Nyligen hyrde Svenska institutet Erik Eriksson-hallen för ett sexsiffrigt belopp för att låta Putinhäcklaren Viktor Sjenderovitj (han med "Kukly") framträda. På ryska. Avsikten är förstås att via exilryssar påverka rysk politik.

    SvaraRadera
  2. Jan Arvid Götesson20 januari 2020 kl. 12:10

    ”Kina har med all rätt protesterat mot att en minister deltagit i en ceremoni som går ut på att ifrågasätta Kinas jurisdiktion över en person som begått ett allvarligt brott.” Vilket brott avses? Ett brott som det skrivits om är rattfylleri och vållande till annans död. Men det är väl sonat nu? Denna fråga är uppriktigt informationssökande, inte polemisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strafflatituden i Sverige är upp till sex år.

      Radera
  3. Samtidigt ute i den stora världen bortom Ann Lindes horisont håller Kanada Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou fängslad sedan december 2018 i avvaktan på utlämning till USA. Hennes "brott" skulle bestå i kringgående av USA:s sanktioner mot Iran, en handling som inte är straffbar i det land där hon gripits.
    Och på denna nivå som det handlar om är USA:s rättsväsende politiserat rakt igenom. Det används numera både mot egna politiska dissidenter och vem som helst som ställer sig på tvären mot etablissemanget. t.o.m. en dekorerad general som Michael Flynn satte man dit för rena bagatellförseelser. Ryskan Maria Butina fick betala för sin vurm för USA:s vapenlagar genom att kastas att ligga fyra månader i isoleringscell och därefter halvtannat år i fängelse. När de som beundrar USA behandlas på detta sätt, vad väntar dem som avskyr landet ?

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.