17 september 2020

Coronakrisen - en summering

Det börjar bli dag att summera omkring sex månaders s k pandemi i Sars-Cov-2.

Överdödligheten  i Sverige har i januari-augusti varit 4 359 personer. 

En ny bok från Karneval sätter strålkastarljuset på på osanna överdrifter.

Överdödligheten  i Sverige har januari-augusti varit 4 359 personer. Dvs. så många fler har dött än genomsnittet för samma månader åren 2015-19.

Emellertid råder nu underdödlighet, så "offertalet" kan sjunka betydligt till årsskiftet. De som annars hade dött under hösten dog några månader tidigare.

En ny bok från Karneval sätter strålkastarljuset på på osanna överdrifter.

Författarna Sucharit Bhakdi och Karina Reiss, som skrivit "Falsklarm om Corona?" (Isbn 978-91-88729-66-8) är båda meriterade forskare och menar att det nya viruset och dess faror har varit starkt överdrivna.

Så här lyder deras slutsatser i korthet:

"SARS-Cov-2 är inte farligare än andra luftvägsvirus som vi har lärt oss leva med.

Dödligheten är jämförbar med den för en vanlig säsongsinfluensa.

Drakoniska motåtgärder är kontraproduktiva eftersom de orsakar större skador än viruset.

Vacciner mot SARS-Cov-2 behövs inte, då de flesta redan är delvis immuna och då skadorna av vaccinerna kan bli stora. "  

Det är säkert svårsmälta slutsatser för många politiker och journalister som har medverkat till att blåsa upp hysterin. Men inte desto mindre underbyggs de i boken.

Till att börja med konstaterar författarna att nästan all statistik om viruset vilar på gungflyn. Antal smittade beror på hur mycket man testar och vilka. Antal döda i viruset beror på hur sjukdomen diagnostiserats och dödsorsaken fastställts.

Många som dött med viruset men inte av viruset kan ha hamnat i kolumnen för coronadöda.

Kort sagt är väl all statistik om  virusets framfart godtycklig om man inte kan påvisa en signifikant ökad dödlighet i en befolkning totalt.

"Överdödligheten" i Sverige januari-augusti i år på 4 359 personer ligger faktiskt inom de variationer som förekommit redan tidigare sedan millennieskiftet. Som mest har det dött 95 009 personer ett år och som minst 88 976 - en spännvidd på 6 033 dödsfall. 2020 kommer alltså väl att rymmas inom de normala variationerna, även om månaderna april och maj står ut.

Man behöver naturligtvis inte vara överens med författarnas alla bedömningar och polemiska argument för att ta till sig denna bok. De är verksamma i Tyskland där Koch-institutet gjort sig känt för att förespråka de mest drakoniska åtgärderna. Och på kontinenten tycks en ny panik vara i full gång med hårda straff för dem som inte bär mask eller vistas på fel plats vid fel klockslag.

Jag tänker på den Moskvafru, en egenföretagare, som fick böta 10 000 kr när hon gick ut på balkongen och pratade sin mobil. Signalen uppfattades från en annan mast och hon dömdes för brott mot självisoleringen.

I Montpellier dömdes en trebarnsfar som inte hade råd att köpa riktiga masker till alla sina barn när de passerades stadsgränsen.

Det finns också en storpolitisk aspekt på detta. Genom att Bill Gates finansierar WHO till 40 procent har han och andra sponsorer fått mycket att säga till om. Man kan inte utesluta att det styr organisationens överväganden. Det finns naturligtvis ekonomiska intressen som säger att en mycket omfattande vaccinering är det enda rätta. 

De som argumenterar för att bygga upp befolkningens immunförsvar genom att röra sig mer ute i friska luften, ta D-vitamintillskott i mörka årstider etc. har bara sunda förnuftet, men knappast några starka kapitalintressen att stödja sig på.

Att höra Bill Gates framträda på BBC som någon sorts kombinerad Sankta Claus och virolog (https://www.bbc.com/news/av/world-54158625) väcker i vart fall min misstänksamhet.

Med tanke på svininfluensan 2009 och det vaccin som gjorde ca 500 svenska barn och ungdomar sjuka i narkolepsi är också en erfarenhet som manar till försiktighet.

Att den s k expertisen redan har avskrivit kinesiska och ryska vaccin på oklara grunder skulle kunna tyda på att andra överväganden än rent vetenskapliga kan komma att påverka vaccinvalen i Europa.

Utan tvivel är man inte riktigt klok.

Stefan Lindgren

PS. Sars-Cov2 är namnet på viruset (ett coronavirus), som framkallar lungsjukdomen covid-19-
2 kommentarer :

  1. Förlaget är att gratulera till en snabb översättning av denna tyska bästsäljare, skriven av två framträdande experter vilka därtill är ett äkta par.

    Men tro inte att Merkel välkomnat deras expertis med öppna armar: Tvärtom, i Tyskland gör myndigheterna allt de kan för att tysta landets främsta expertis och i stället lyfta fram vårdbyråkrater utan ämneskunskap. Man har gått så långt att Bhaktis egna YouTube-videon raderas så fort de kommit ut. För tyskkunniga finns dock flera intervjuer att avnjuta liksom en tredelad video från parets framträdande i Kiel för ett par veckor sedan.

    SvaraRadera
  2. Jag skrev i FiBK i mars och berömde regeringen för att den visat förstånd att följa Tegnells klara anvisningar som bygger på att vanligt folk har förstånd att bara hålla avstånd och tvätta händerna för att hålla spridningen under kontrollerbar nivå. Något oväntat blev Sverige ensam i Norden. Oroande.
    Erik Göthe

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.