3 september 2020

Tyskland har olagliga lager av "novitjok"


Påståendena att den ryske, västsponsrade bloggaren, Aleksej Navalnyj har förgiftats med nervgiftet "Novitjok" cirkulerar nu som en redan etablerad sanning.

I Dagens Nyheter är det Anna-Lena Laurén som serverar påståendet på första sidan.
Ingen kommer att ifrågasätta det.

Men i själva verket finns det en rad skäl att ifrågasätta påståendet.


1) Påståendet kommer inte från Charité-läkarna. Dessa har för övrigt inte ens med säkerhet påstått att det rör sig om en förgiftning, utan bara har talat om sannolikheter.

2) Blodprover har gått från Charité till den tyska underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendiensts labb i Bayern. Regeringsuttalandet som anklagar Kreml för att ha förgiftat Navalnyj med Novitjok kom av allt att döma redan innan BND slutfört sin analys. Det är alltså ren politik, antagligen förknippat med den pågående striden i den tyska eliten om relationerna till USA och Ryssland.

3) Det påstås att BND har jämfört proverna med Novitjok-preparat och kommit fram till att det rör sig om ett gift "ur den gruppen". En som omedelbart reagerade var Alastair Hay, professor emeritus i miljötoxikologi, University of Leeds, och ledande medlem av "Läkare för mänskliga rättigheter". Dr. Hay har forskat på kemiska och biologiska vapen i nästan 40 år.
Han oroas av uppgifterna från Tyskland eftersom de avslöjar att ett tyskt militärlaboratorium har tillgång till odeklarerade mängder av Novitjok.

"Deras innehav, förutom små mängder för att utveckla behandlingar, analyssystem och försvarsåtgärder, är olagligt. Alla kvantiteter Novitjok som innehas av regeringar måste deklareras och lagren inventeras."


https://phr.org/news/chemical-weapons-experts-statement-on-poisoning-of-alexei-navalny/

4)
"Enbart kemisk analys kommer aldrig att kunna visa vem som är förövaren", framhåller Marc-Michael Blum, en biokemist som ledde det team som skickades av Organisationen för förbud mot kemiska vapen till (OPCW) Salisbury och Amesbury för att undersöka fallet Skripal m fl.

För att fastställa vad som skett och vem förövaren är krävs alltid gediget polisarbete, framhåller han.

"Även om man hittar små mängder gift i hans kropp är koncentrationerna så låga att det inte har ett fingeravtryck eller signatur som gör att man kan säga: Åh, baserat på dessa egenskaper eller orenheter, gjordes det antagligen på det här eller det sättet." (se:
‘There are better poisons if you really want to kill someone’ The chemical weapons expert who led the OPCW’s mission to Salisbury after the Novichok attack on the Skripals explains Alexey Navalny’s situation — Meduza )

Inom parentes kan nämnas att OPCW:s analys av prover från Salisbury inte fastställde någon koppling till Ryssland. Motsatsen har flitigt påståtts i media och även av OPCW-tjänstemän.

5) Ytterligare oklarheter:


Rysslandsspecialisten Martin McCauley påpekar i ett samtal med RT att media jämför med fallet Skripal i Salisbury, när det i själva verket är mycket olikt detta fall.


”Ingen av dem som satt bredvid Navalnyj på planet eller kom nära, blev inte förgiftade.... endast en vetenskaplig specialist, en toxikolog, kunde förklara hur detta är möjligt: ​​i ett fall  förgiftades flera personer med ämnet på en gång, och i fallet Navalnyj var det bara en”.En medlem av det tyska vänsterpartiet, Bijan Tavassoli, påpekar i en intervju med RT att Navalnyjs  blodprover skickats till en rad privata laboratorier i landet, men inget av dem har hittat spår av giftiga ämnen.

Bara den tyska militären sa sig ha hittat spår av Novitjok i analyserna.

6)
Ryssland har vänt sig till Tyskland med en begäran om samarbete i utredningen om vad som har hänt Navalnyj. Tyskland har nu svarat med att skrika i megafon: "Kreml, mördare!"

Varför önskar Berlin omöjliggöra en utredning som faktiskt förutsätter förtroendefullt samarbete?

7) Slutligen den klassiska frågan "Cui bono?" - vem har nytta av det här? Som TV-mannen Vladimir Pozner - medborgare i USA, Frankrike och Ryssland - konstaterar
"kunde en person som vill skada Ryssland knappast kunde ha kommit på ett mer effektivt sätt att göra det på".

Den ryska börsen föll idag med 3 procent på den tyska regeringens uttalande. Alla förstår att det handlar om något mycket större än en enskild bloggare. Det handlar om att Merkels regering söker skaffa sig en bra anledning att på Washingtons diktat avbryta Nord Stream 2-samarbetet.

Stefan Lindgren


1 kommentar :

  1. Har du sett detta?
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svt-s-korrespondent-de-enda-som-kan-anvanda-giftet-ar-personer-som-arbetar-for-ryska-sakerhetstjansten

    Är karl riktigt klok?

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.