4 september 2020

Lukasjenkos inspelning väcker många frågor

I en nyhetssändning kl 21 lokal tid avslöjade TV-kanalen Belarus 24 innehållet i det avlyssnade telefonsamtal mellan Warszawa och Berlin som enligt president Lukasjenko bevisar att anklagelserna om förgiftning av Navalnyj är en förfalskning.
 

Så här lyder det avlyssnade samtalet:

- Hej, god eftermiddag, Nick. Hur går det för oss?

- Allt verkar gå enligt planen. Materialet om Navalnyj är klart. Det kommer att överföras till kanslerns kontor. Vi väntar på hennes uttalande.

- Bekräftas förgiftningen exakt?

- Du förstår, Mike, det är inte så viktigt i det här fallet. Det pågår ett krig. Och under kriget är alla möjliga metoder bra.

- Jag håller med. Det är nödvändigt att avskräcka Putin från att sticka näsan i Vitrysslands angelägenheter. Det mest effektiva sättet är att dränka honom i Rysslands problem, och det finns många sådana. Dessutom kommer de inom en snar framtid att ha val, omröstning i Rysslands regioner.

- Det här är vad vi gör. Hur går det i Vitryssland?

- För att vara ärlig, inte så bra. President Lukasjenko visade sig vara en hård nöt att knäcka. De är professionella och organiserade. Det är uppenbart att Ryssland stöder dem. Tjänstemännen och militären är lojala mot presidenten. Vi arbetar vidare. Resten tar vi på mötet, inte per telefon.

- Ja jag förstår. Vi ses då, hejdå.

* * * 

Eftersom samtalet återgavs med dubbad rysk speakerröst är det svårt att uppfatta ljudet. De som talar heter Nick (i Berlin) och Mike (i Warszawa) och de talar engelska, troligen med amerikansk accent. Amerikanske Mike  sitter i Warszawa och tycks övervaka Vitryssland.

På det här stadiet är det naturligtvis svårt att värdera inspelningen. Om den är äkta vet naturligtvis motståndarsidan det och det kan föranleda en viss återhållsamhet.

Har Lukasjenko en inspelning kan han ha flera i rockärmen.

I dagens tyska reaktioner på regeringens anklagelser mot Moskva som idag upprepades från Nato-mötet i Bryssel kan man notera att endast en högt uppsatt politiker, regeringschefen i Brandenburg, krävt att Nord Stream 2 ska avbrytas till följd av fallet Navalnyj.

Den officiella linjen är att det är en fråga för hela EU och flera länders affärsintressen är inblandade.

Det är knappast troligt att EU kommer att kunna enas om en sådan konfrontativ linje. För övrigt har EU inte ens kunnat enas om några sanktioner mot president Lukasjenko trots högljudda fördömanden av vad Minsk har gjort för att försvara sig mot ett Majdanscenario.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.