27 september 2020

EU-lögnen om Belarus

Josep Borrell, EU:s utrikestalesman,
 kallade i veckan Lukasjenko
för "Ukrainas president".

I fjol upphävde EU sanktionerna mot Belarus. Nu har man inte lyckats inför dem igen. Tuvan Cypern har vält hela lasset.

EU-byråkratin ryker av vrede. Tills vidare är den begränsad till att skymfa Aleksandr Lukasjenko i ord. Fast de vet att hans opinionssiffror är mycket högre än deras egna.

I fjol var det en rätt positiv bild av Belarus som framtonade i den digra årliga rapporten om EU:s östliga grannar.

Statistiken ovan, som bygger på EU:s egna sociologiska mätningar, visar att förtroendet för myndigheterna i Belarus var stort.

56 procent sade sig lita på regeringen, Lukasjenkos regering, som är i stort sett densamma idag. 53 procent litade på parlamentet osv.

Med tanke på att presidenten traditionellt har en högre rating än sitt parlament ter sig valresultatet (80% av rösterna på Lukasjenko) inte som en omöjlig siffra.

I valet 1994, Lukasjenkos första, som EU/OSSE händelsevis godkände, hade Lukasjenko 80,1 procent.


Men har ska man också notera något annat.  Folkets förtroendet för regeringen i Belarus var i fjol somras nära tre gånger så stort som i Ukraina, som styrs av en regim som EU i hög grad har format genom att först dra undan mattan för den folkvalde Viktor Janukovitj och sedan stöda den våldsamma Majdan-kuppen då Janukovitjs kortege under automateld tvingades bort från Kiev och med knapp nöd räddades av ett rysk helikopterkommando.

En helt oförskämd jämförelse vore naturligtvis att jämföra med dagens opinionsstöd för statsminister Stefan Löfvén - 35 procent.

Slutsatsen ger sig själv. Förtroende mellan ett folk och dess ledning är inte en produkt som låter sig exporteras så lätt eller manipuleras utifrån.

Precis som vitryssarna 1994 röstade bort den sittande presidenten Stanislav Sjusjkevitj så lär de kunna samla sig till att upprepa det. Två förutsättningar saknas ännu:

1) En usel president som folk vill ha bort för att de har fått det sämre.

2) En bra motkandidat framstigen ur folket och som inger brett förtroende.


Stefan Lindgren

Källa: https://www.euneighbours.eu/sites/default/files/publications/2019-07/EUNEIGHBOURS%20east_AS2019report_EaP%20OVERVIEW_0.pdf
https://www.euneighbours.eu/sites/default/files/publications/2019-07/EUNEIGHBOURS%20east_AS2019report_EaP%20OVERVIEW_0.pdf

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.