1 oktober 2021

Babij Jar 80 år


För 80 år sedan stod runt 34 000 judar på rad och dödades i en ravin i Ukrainas huvudstad Kiev i ett av de största nazistiska massmorden under andra världskriget.

De begravdes sedan i massgravar och lämnades åt glömskan.
Fler fasor följde massmorden den 29 och 30 september när nazisterna fortsatte att samla ihop judar, psykiskt sjuka, sovjetsoldater och funktionärer och andra  vid Babij Jar
under de följande åren.

Runt tragedin, som pågick i två år, med tiden, har det spekulerats och upprepade gånger har det ifrågasatts att händelserna alls ägt rum.

Ändå ger redan rapporterna från Einsatzkomands mycket information. Fram till maj 1942 producerades de nästan dagligen, sedan ungefär en gång i veckan för landets högsta tjänstemän.

Mordet motiverades främst med eugeniska argument, levererade av bl a  Carl Jung. Till den allra första avrättningen den 27 september 1941 fördes psykiskt sjuka människor  från Ivan Pavlovs psykiatriska sjukhus nära S:t Kyrillkyrkan, där konstnären Vrubel hade målat sina änglar med patienternas ansikten. Alla var ur tyskarnas synvinkel "onödiga" människor, vars liv inte hade någon mening och värde.

I september sköts 300 sådana patienter. Samtidigt beslutade tre övertygade SS-män - den militära kommendanten för Kiev Kurt Eberhard, chef för SS och polisen i södra Ryssland Friedrich Eckeln och befälhavaren för Einsatzgruppen "C" Otto Rasch - om åtgärder för att "lösa den judiska frågan".

Längs den dammiga vägen mot den nya judiska kyrkogården vandrade tusentals människor med små barn och saker. Bland dem fanns systern och systerdottern till Sovjetunionens marskalk Kliment Vorosjilov, Elena Davidovna,född Golda Gorbman.

Detaljerna och tekniken för mordet beskrivs upprepade gånger i de tyska rapporterna, liksom förstörelsen av lik före reträtten 1943.  Från rapporterna från Einsatzkomando vet vi det exakta antalet judar som skjutits: 33 771.

Några av de unga SS-män som deltog i denna fruktansvärda avrättning kunde inte stå ut med vad de upplevt och fick läggas in på psykiatriskt sjukhus.


Senare användes Babij Jar som en bekväm plats av ockupanterna, redan med deltagande av assistenter från ukrainsk hjälppolisen, för att skjuta gisslan som tagits i staden efter något sabotage, sjömän från Pinsk militärflottilj, krigsfångar från Syretskijlägret, som också ligger i närheten, liksam nationalister från OUN (M), som hade blivit besvikna på det hitlertyska styret. Den 18 februari 1943 dödades tre Dynamo-spelare där - deltagare i "Dödens match": Trusevitj, Kuzmenko och Klimenko.

Enligt en version ska den andre sekreteraren i Kievs kommunistiska partikommitté, suppleant för Ukrainas högsta sovjetiska SSR och medlem av Kievs försvarsstab Timofej Sjamrylo ha dött i Babij Jar. Därför döptes Lagernaja-gatan (intill Syrets-lägren) om till hans ära efter kriget.

Men 2017 döptes den om igen som en del av Ukrainas kampanj för att utplåna symboler från sovjettiden.

Hur många människor som totalt omkom på denna fruktansvärda plats är det tyvärr omöjligt att fastställa.

Enligt de mest balanserade uppskattningarna var de cirka 50 000.

https://ukraina.ru/history/20210929/1032342585.html
 
Böcker om Babij Jar:

"Babij Jar och andra dikter" av Jevgenij Jevtusjenko (1963)

"Babij Jar" av Anatolij Kuznetsov (1967).

"Gärningsmän: hur helt vanliga människor blir massmördare" av Harald Welzer (2007)
 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.