24 november 2021

Federala byrån för smutsiga trick

Gör Amerika friskt igen!

Hela historien om rysk inblandning i 2016 års amerikanska val rämnar nu. En källa till den s k Steelerapporten, som beställdes av demokraterna för att starta "Russiagate", står åtalad för att ha ljugit för FBI.

Charles Lipson, professor vid Chicagouniversitetet, kallar hela historien för "ett utpressningshot" av samma slag som en gång kännetecknade J. Edgar Hoover, den förste FBI-chefen.


Ett avgörande inslag i "Russiagate" var en dossier av den f d brittiska säkerhetsagenten Christopher Steele som hävdade att Donald Trump kunde ha råkat i beroendeställning till ryska makthavare, bland annat på grund av sexuella utsvävningar.

I början av november väcktes åtal mot den ryske medborgaren Igor Dantjenko (f. 1978) som anklagas för att ha ljugit för FBI och vars arbete visar sig ha varit huvudkällan för Christopher Steeles ökända dossier.

Åtalet är, om det leder till fällande dem, ytterst genant för amerikanska media som genomgående föll i farstun för Dantjenkos påståenden, som var grunden för ”Steeledossieren”.

Bret Stephens, kolumnist i New York Times, drar ytterligare en slutsats:
”Vad denna anklagelse ytterligare avslöjar är att James Comeys FBI blev en Byrå för smutsiga trick, vilket endast mildras av dess egen inkompetens — som en blandning av inspektör Javert (hjärtlös och formalistisk polis Victor Hugos ”Les Miserables”) och Inspektör Clouseau. Donald Trumps bästa drag som president kan ha varit att han sparkade Comey.”

Fantasierna om Kremls och Trumps lömska samarbete började bryta samman redan 2019 när justitiedepartementets generalinspektör rapporterade en rad grundläggande fel av FBI bakom beslutet att sätta affärsmannen Carter Page under övervakning. Page påstods ha varit länken mellan Kreml och Trump.

Kort senare sa den federala underrättelsedomstolens ordförande Rosemary Collyer att FBI så ofta kommit med ogrundade påståenden i ärendet att hon måste ifrågasätta FBI:s informationer även i andra ärenden. När FBI började avlyssna Page samarbetade för övrigt denne redan med CIA.

För dem som följt ärendet kom åtalet av en Grand Jury mot Igor Dantjenko inte som en stor överraskning. Det var han som hittade på att det fanns videoinspelningar av hur Trump skulle ha kissat på ett par prostituerade på lyxhotell Moscow Ritz Carlton.

Uppgiften hamnade i Steeles rapport som beställts av det demokratiska partihögkvarteret. Dantjenko som tidigare undersökts för påstådd anknytning till ryska underrättelsetjänster ljög senare FBI:s förhörsledare fulla och det är det han nu åtalas för.

Avslöjandena av Dantjenkos ljug är naturligtvis extra pinsamt för den pompösa kongressmannen Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, som höll långa monologer om Trumps ”bevisade” kopplingar till den ryska staten.

Åtalet mot Dantjenko har inte bara fått New York Times att släppa in starkt kritiska granskningar av ”Russiagate”. Även Washington Postg har tvingats till ovanliga steg. Flera artiklar som felaktigt pekade ut en vitrysk-amerikansk företagare, Sergei Millian, som källa till Steeledossieren har nu reviderats på tidningens webbplats.

Tidningen håller fast vid storyn trots att kiss-historien, som en tidigare ansågs styrkt av två källor, nu bara kan härledas till en, Igor Dantjenko.

Tidningen säger i ett uttalande att den fortsätter ”att noga följa utredningen”.

 

https://www.nytimes.com/2021/11/16/opinion/steele-dossier-fbi-trump.html

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/media-washington-post-steele-dossier/2021/11/12/f7c9b770-43d5-11ec-a88e-2aa4632af69b_story.html

 Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.