gerundium

17 november 2021

En diger dag


Gårdagen var verkligen händelserik. Från polska gränsen till rymden förmärktes de växande spänningarna.


Försvarsminister Peter Hultqvist var så exalterad att han på stående fot förklarade sig beredd att skicka svensk trupp till Ukraina.


T f förbundskansler Angela Merkel och Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko hade överläggningar på telefon.

Ja, densamme Lukasjenko som EU vägrar erkänna som Vitrysslands legitima överhuvud.
När allt kom till kritan avslöjades försöken att pumpa upp Svetlana Tichanovskaja till en sorts vitrysk Guaido som en bluff, som en form av hybridkrig mot ett självständigt land.

I samtalen förklarade Lukasjenko att Vitryssland är berett att göra precis så som EU önskar. Det kan släppa igenom dem till Tyskland eller annat EU-land. Flyktingarna erbjuds också stanna i Vitryssland  och de kan återförpassas.

I samtliga fall krävs någon form av samtal och överenskommelse, vilket EU hittills vägrat.

I går sattes vattenkanoner in mot flyktingarna och det vid temperaturer under 10 grader (på natten har det förekommit frost), vilket man brukar undvika i andra länder. Dessutom hade vattnet blandats med någon kemikalie som skulle orsaka irritation. Se CNN:s reportage. Nio flyktingar har dödats i sin desperata knytnävskamp med 20 000 polska soldater och deras rakbladstråd, i Sverige marknadsförd som en Nato-specialitet.

Polen talar om att det "neoimperialistiska" Ryssland ligger bakom. Så kort är minnet att man inte låtsas om att Ryssland avträdde sina 14 "kolonier" helt utan våld och evakuerade sina trupper från Östeuropa utan en droppe blodspillan.

När britternas imperium gick i graven var det först sedan nationella befrielserörelsers tvingat dem till det - från Malaya, Burma, Indien till Kenya. Bakom sig lämnade britterna åtskilliga folkmord

Samtidigt - i en annan del av världen - möttes Kinas och USA:s presidenter i en över tre timmar lång video-konferens, till största delen hemlig.

I Ryssland lanserades genast teorin att USA vill "köpa" Kina eller åtminstone neutralisera det inför en upptrappad konflikt med Ryssland.

Situationen i Ukraina har redan utvecklats på ett oroväckande sätt för Ryssland. USA och Nato pumpar in vapen, numera även dödliga sådana. Svarta havet betraktas i praktiken som ett Nato-innanhav. Strategiskt bombflyg testar Rysslands gränser på Krim.

Ett okänt antal USA-rådgivare arbetar i landet (precis som i Sydvietnam innan kriget blev officiellt), Storbritannien lovar sända 800 fallskärmssoldater och Peter Hultqvist tappar fullständigt koncepten genom att utlova svensk trupp, utan vare sig regerings- eller riksdagsbeslut. Exakt lika författningsvidrigt började Sveriges Afghanistanäventyr, som många nu har anledning att beklaga.

Om den svenska grundlagen verkligen gällde - och inte bara var en fasad - skulle Peter Hultqvist ställas inför riksrätt.

Till och med i rymden märks spänningarna. Ryssland påstås ha beskjutit en övergiven satellit och därmed spritt skrot som hotat den internationella rymdstationen IIS. USA:s utrikesminister Blinken fördömer detta som ett försök av Ryssland att militarisera rymden  och föreslår Ryssland och Kina ett regelverk för rymden.
 

Ironin ligger här i att USA tidigare tillskapat ett militärt rymdkommando som öppet inlett en militarisering av rymden, vilket fått Ryssland och Kina att föreslå förhandlingar om rymden - vilket USA vägrat att gå med på.
 

Vad gäller nedskräpningen av rymden finns minst två internationella organ som sysslar med detta. En del av skräpet i rymden härstammar från tidigare, både sovjetiska och amerikanska operationer för att förstöra satelliter som tagits ur bruk. Frågan är alls inte ny men i kampen mot Ryssland är tydligen alla argument bra.

3 kommentarer :

  1. Tack. Och tack för bloggen i sin helhet. Måste vara den enda rösten i sitt slag.

    SvaraRadera
  2. Tack, och tack för bloggen i sin helhet. Den är den enda rösten i en sitt slag och mycket uppskattad.

    SvaraRadera
  3. En utmärkt blogg, men läs även jinge.se

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.