9 november 2021

Vad vill EU göra med flyktingarna?I den här korta filmen från den vitryska nyhetsbyrån Belta ser man hur vitryska myndigheter levererar flaskvatten och andra nödvändigheter till flyktingarna vid den polska gränsen, som alla säger att de vill till Tyskland.

För Belarus är flyktingarna en börda och situationen har uppstått samtidigt som landet står under allt hårdare västliga sanktioner - bl.a. total flygblockad - för de försyndelser landet inte har begått.


EU-kommissionären Ylva Johansson framställer det som att Vitryssland begår "aggression" mot Polen.

Så vad vill man att Belarus ska göra? Låt flyktingarna svälta ihjäl? Återförpassa dem vart - inget av grannländerna vill ta emot dem. Och det finns inga flyg att sätta dem på.

I fallet Turkiet valde EU att förhandla och erbjuda sig att dela Turkiets kostnader för att erbjuda flyktingarna mat och tak över huvudet.

I fallet Belarus är man tydligen beredd att skjuta skarpt - skarpa skott hördes vid gränsen idag. Dubbelmoralen sticker i ögonen.

Att flyktingarna lockats av Tysklands tidigare liberala asylpolitik är varken deras fel eller Belarus. EU bör ta konsekvenserna av sin tidigare politik och lösa problemet.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

Bara signerade inlägg tas in.