4 november 2021

Greta redan miljardär?

"Jag tycker inte om henne. Hon borde vara i skolan", sa en ilsken dam på Glasgows gator till Rapports reporter, apropå Greta Thunberg som just hållit ett tal, där hela COP26 beskrevs som "bla-bla-bla".


I rysk TV har man redan gjort upp med Greta. Nyhetsankaret Dmitrij Kisiljov påstod att hon redan är god för en miljard, för att tunga kapitalintressen stöder henne. Om det ändå vore så enkelt...I ”Vesti Nedeli” förrförra söndagen sades att Greta Thunberg är god for ”en miljard”. Men även om man antar att Dmitrij Kiseljov talade om rubler, är det svårt att finna stöd för påståendet.

Greta fick Right Livelihood-priset 2019 på en miljon, som har satts in på hennes stiftelse. 2020 fick hon Gulbenkianpriset på 10 miljoner och alltsammans skänkte hon bort.

Det är till och med svårt för hennes anhängare att stödja hennes projekt ekonomiskt. På hemsidan för Gretas rörelse ”Fridays for Future” kan man läsa:

"I nuläget kan man inte donera pengar till oss i Fridays For Future. Detta beror på att vi är en gräsrotsrörelse – och inte en lagligt registrerad organisation. Men vi vet att många vill kunna stötta vårt arbete, och arbetar därför löpande med ett projekt för att kunna skapa en organisation som kan ta emot pengar. Under tiden ber vi alla som vill stötta oss att hålla ut! Snart dyker det kanske upp en ’donera’ knapp på hemsidan”.

Men även illa genomtänkta klimatbudskap som inte stöds av storkapitalet kan ju orsaka skada. Varför skolstrejk, undrar många. Vad har skolan gjort för ont mot klimatet?

Och varför avfärda COP26 som "bla-bla-bla" istället för att ta de  konkreta fajterna?

Statsledarnas skamliga slöseri - kunde inte några av de 100 statsledare som kom i egna jetplan ha samåkt? Vad är poängen med att köra runt dem i Tesla-bilar som laddas med dieselaggregat? (I och för sig symbolfrågor, men även sådana är viktiga när miljontals människor följer efter.)

Och vad ska man säga om Biden-Stoltenberg-Zelenskij som använt klimatmötet till att hålla krigsrådslag om Ukraina i COP26:s korridorer? Borde inte kampen mot krig och rustningskapplöpning stå högst på klimatagendan?

Det är lätt att se kapitalintressena bakom en stor del av de "gröna investeringarna". Liksom att se hur västimperialistiska intressen använder klimatfrågan för att angripa tredje världens länder och i synnerhet Kina (även schluge Birger Schlaug hoppar på det tåget) - när Kina står för en ambitiös klimatplan och Kinas nya kolkraftverk är renare än de gamla som tuffar på i Europa.

(Dålig nyhet: EU skickar tung delegation till Taiwan, vilket kommer att störa relationerna till Kina. God nyhet: Österrike följer inte det USA-tysk-svenska förbudet mot Huawei i 5G-utbyggnaden.)

Jag ser stickspåren men också vissa möjligheter med klimatrörelsen. Många människor håller på att få upp ögonen för att själva det kapitalistiska systemet leder till rovdrift på natur och människor - och vill se en ändring.

Även om klimathoten framställs alarmistiskt för att skrämma folk att acceptera dåliga lösningar, måste många åtgärder, t ex att stoppa avskogningen -  vidtas även av andra skäl. Sådana åtgärder avskaffar inte kapitalismen, men de kan innebära viktiga maktförskjutningar.

Stefan Lindgren

3 kommentarer :

 1. Man ska inte glömma att Utspel Greta Thunberg förbröt sig mot det intenationella storkapitalet när hon stödjer de indiska bönders protest mot en ny jordbruksreform .

  SvaraRadera
 2. Tänk att klimatalarmismen kan göra människor rika oavsett yrke som exempelvis vissa journalister. Kanske JAG ska sadla om från att i nuläget vara klimatrealist/ klimatsansare i det att bli korrupt för klimatalarmismen ? Dvs att jag tar kontakt med NGO ( non goverment organinsacion ) i det att hora för fejkad klimatalarmismen ? Fejkad klimatalarmismen ut till folket ! Hur mycket får jag betalt ? 50000 tusen kronor eller 100000 tusen kronor skattefritt. Eller kanske 500 000 tusen kronor skattefritt ! Och tar inte journalisten emot det korrupta avtalet ( i det att ljuga inför folket ) , så får journalisten söka annat jobb. Maktens boningar med allt sitt enorma kapital kräver journalistikens/ journalistens ramar om vad som är acceptabla nyheter inför folket. // Tydligen har journalister inom SVT , DN , Expressen och Aftonbladet mfl ett järngrepp omkring deras halsar att förmedla det politiskt korrekta , nämligen klimatalarmismen . // Nå jag är numera pensionär och i min ungdom drabbats av olika domedagsprofeter. Typ , fågeldöd ( alltid i framtid ? ) , barrskogsdöd pga av svavelutsläpp ( barrskogen lyssnade inte på domedagsprofeter utan barrade på med nya barr ) och sedan kom den uppmärksammade säldöden , vilket Miljöpartiet spann på med miljögifter. Efteråt bevisades att en bakterie decimerade sälstammen .
  Har jag glömt någon domedagsprofetsia i historiken ? För övrigt har jag som pensionär tid , att sätta mig in i olika domedagsprofetsior och jag vill inte hävda klimatalarmismen har samma värde av domedag som Jehovas Vittnes domedag , dvs ur vetenskaplig synpunkt av intet värde !!!

  SvaraRadera
 3. Jag minns också Rachel Carsons "Silent Spring" som varnade för fågeldöden. Men det var ju reellt - utsädet betades ju med kvicksiler. Sen kom Georg Borgström med överbefolkningshotet. Svaveldöden, Ozonhålet osv. Och nu CO2, som ju rimligen borde göda världshaven (som tar upp 60% av all CO2) och skogarna - om vi inte hugger ner dom förstås.
  Men kan det egentligen vara annorlunda. Massmedia lever på att sälja sensation. Mot det har vi skolan och forskningen som ska ge verklig kunskap. Så varför strejka mot skolan? Vore rimligare att strejka mot media. Ransonera intaget till exempelvis 10 minuters textTV-nyheter varje dag. Det räcker. På tiden som blir över hinner man läsa en god bok. Lära sig spela piano eller ett främmande språk.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.