27 januari 2022

Nato redo rycka in i Ukraina

 


Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg försäkrade igår för reportrar att Nato har "planer på plats som vi kan aktivera med mycket kort varsel" att sätta in trupp i Ukraina. Sverige kan komma att dras in i operationen.

Först på plats kommer 5 000 soldater från den franskledda Nato Response Force (NRF) att vara. Styrkan ligger i hög beredskap. Som medlem i NRF kan svensk trupp komma att följa på den franska.USA tilldelar också 8 400 soldater i hög beredskap till styrkan. Pentagon har tidigare sagt att cirka 8 500 amerikanska soldater har placerats på förhöjd beredskapsstatus, men beslutet har inte tagits att sätta in dem ännu.

Eftersom Sverige 2013 anslöt sig till Nato Response Force kan svensk trupp mer eller mindre automatiskt komma att delta i Nato-insatsen.

När Magdalena Andersson och Ann Linde talar om att Sverige nu inleder ett "ännu närmare samarbete med Nato" kan det knappast betyda något annat än att regeringen är beredd att så att säga gå i Karl XII:s fotspår. Även upprepade ministeruttalanden om att "Rysslands förslag är oacceptabelt" vittnar om en redbogenhet att helt opåkallat dra in Sverige i konflikten.

Inget av de ryska förslagen är ju ställt till Sverige och kräver ingen åtgärd av ett alliansfritt land.

Samtidigt växer under ytan tvivlen på den förda politiken.
Ulla Gudmundson, f d analyschef på UD, jämför i en understreckare i Svenska Dagbladet situationen med Kuba-krisen som löstes  genom en bytesaffär mellan den tidens supermakter. USA avstod sina Jupiter-missiler i Turkiet och Sovjet från sina långdistansmissiler på Kuba.

Gudmundsson menar att majoriteten av EU:s medlemsstater inte vill se Ukraina som Nato-medlem, om ens någon vill det.

Problemet är att Nato inte utan att förlora ansiktet kan backa från sin "alla har rätt att välja"-doktrin, som är en stympad version av OSSE:s grundakter.

Sverige hjälper med sin intervention inte Nato utan förlänger bara våndan.

Stefan Lindgren

https://www.nato.int/cps/en/natolive/news_104086.htm 
https://www.rt.com/russia/547454-nato-russia-response-stoltenberg/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.