10 januari 2022

Svensk demokrati - en bra idé

Röstberättigade i andel av befolkningen över 18 år.

Jag tycker att det är tveksamt att fira svensk demokratis 100-årsjubileum i år. Svensk demokrati är en så länge bara en bra idé. Alla de för Sverige avgörande besluten fattas fortfarande i slutna, odemokratiska rum av icke demokratiskt valda.

Men visst kan vi fira rösträtten. Den fick vi bl.a. tack vare Oktoberrevolutionen och den tyska revolutionen som satte skräck i kungahuset.

Den var dock inte helt genomförd 1921. För att rösta i kommunalval och indirekt till 1:a kammaren måste man vara 27 år. För alla val gällde att man inte fick vara utländsk medborgare, straffad (togs bort 1937), inte försatt i konkurs eller omyndig (togs bort 1989), inte ha tagit emot fattigunderstöd (togs bort 1945), inte ha försummat värnplikten (togs bort 1922).

Ser man på diagrammet nedan framgår att långt ifrån 100 procent av alla över 18 år fick rösta till andra kammaren 1921. Kurvan för kommunalval ligger lägre.

Genomgående är att svensk demokrati kom med ca 40 års försening jämfört med t ex Danmark. Och den var betydligt mer halvhjärtad. Detta präglar vårt totalitära samhällsklimat än idag.

En utebliven borgerlig revolution, arbetarförakt, ett åsiktmonopol som kan kallas Saltsjöbadsanda, SVT eller DN/SvD, ett rojalist-miliärt komplex som avlösts av ett media-militärt, är alltsammans fenomen som ännu lägger sin tunga hand över landet.

Vi är bara så vana att vi inte ser det. När kunde du själv senast utöva demokratiskt inflytande över något viktigt förhållande som påverkar ditt liv?

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Mycket bra, men du glömde en viktig detalj som lägger sin tunga hand över den formella demokratin sedan 1995: den europeiska "gemenskapen", nu EU.

  SvaraRadera
 2. 2020 En lag från de djupa ryska folklagren
  1. President på livstid. Putins tidigare mandatperioder som president "nollas". Han får alltså rätten att ställa upp i ytterligare två presidentval och kan därmed sitta kvar på sin post fram till 2036, på livstid.
  2. Livstids åtalsimmunitet. Lagen – som publicerades på nätet– ger tidigare presidenter och deras familj åtalsimmunitet för brott som begås under personernas livstid. Det innebär bland annat att polisen inte kan gripa eller förhöra dem.
  En del gillar den typen av ”demokrati”.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.