22 januari 2022

"Nato-option" - en bubbla som sprack


När den svenska riksdagen på borgerligt initiativ i december 2020 begärde hos regeringen att Sverige likt Finland skulle uttala en s k Nato-option var det en bluff.

Finlands utrikesminister förnekar i Dagens Nyheter idag att inte heller Finland uttalat någon "Nato-option".

"– Vi talar visserligen till vardags om en 'Natooption' i Finland", säger utrikesminister Pekka Haavisto i DN, "men jag tror inte ordet förekommer i något officiellt dokument."

"Ordet Nato-option har börjat leva sitt eget lilla liv både i Sverige och Finland. I Nato finns det ingenting som heter 'option'", tillägger Martin Hurt, forskare på ICDS, det internationella centret för försvarsstudier i Tallinn.

Dessutom sa Finlands statsminister Sanna Marin i veckan att det är mycket osannolikt att Finland skulle ansöka om Nato-medlemskap.

Förslaget om en svensk "Nato-option" kom ursprungligen från Centern och Liberalerna och formulerades Nato-optionen som att "Sverige upprätthåller möjligheten att söka medlemskap i Nato och noggrant ger akt på förändringar i den internationella säkerhetspolitiska miljön".

Det är ett uttalande lika innehållsrikt som att Sverige sträcker sig från Treriksröset till Smygehuk.

Men inte bara var frasen tom, hänvisningen till Finland var falsk.

Men de svenska riksdagsmännen är inte ensamma om att beljuga Finland.

När USA:s utrikesminister intervjuades i MSNBC låtsades utfrågaren som om Finland hade ansökt om medlemskap i Nato. Blinken svarade YES och fortsatte att utveckla detta som en trend. Enligt honom är det nu 60 % av Ukrainaborna som vill gå med i Nato.

Men han glömmer att landets författning förbjuder Nato-medlemskap och överhuvudtaget utländska baser på ukrainsk mark. Och opinionsmätningar är olika - numera bryr man sig sällan om att fråga vad invånarna i östra Ukraina tycker, eftersom de räknas som "terrorister".

Om Ukraina vore en demokrati skulle siffrorna kanske vara trovärdiga. Men vissa partier är förbjudna eller deras ledare hålls fängslade. Och drakoniska restriktioner har införts mot tryckta och etermedia på ryska, ett språk som talas av majoriteten.

Och nej, Finland har inte ansökt om medlemskap i Nato. Tre finnar av fem är emot Nato.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.