19 januari 2022

Slovakien i klorna på "försvarsalliansen" Nato

Inom kort förväntas den slovakiska regeringen godkänna ett tioårigt försvarsavtal med USA. Avtalet innebär att amerikanska trupper kommer att fritt kunna förflytta sin militära utrustning runt om i Slovakien.

Amerikanerna ska också kostnadsfritt kunna använda och bygga om militära flygplatserna Malacky-Kuchyna och Sliač, så att de kan ta emot tunga bombplan. I utbyte får Slovakien ca 100 miljoner dollar för moderniseringen av armén.

I Slovakien har avtalet kritiserats av flera, bl a den slovakiske riksåklagaren Maroš Žilinkas. Han menar att avtalet kommer att öka säkerhetsrisken eftersom landet kan bli måltavla ifall den amerikanska sidan placerar ut kärnvapen i landet. Riksåklagaren kräver att det i avtalet uttryckligen förbjuds att amerikanerna ska kunna ta in kärnvapen, biologiska och kemiska vapen i landet.

Chefsåklagaren anser att avtalet, om det godkänns, att slovakerna skulle förlora möjligheten att "utöva suverän statsmakt inom sitt eget territorium". Riksåklagaren irriteras över att Slovakien genom att underteckna försvarsavtalet skulle avsäga sig möjligheten att straffa medlemmar av den amerikanska militären om de i Slovakien begick brott – som våldtäkt och mord.

Oppositionspartiet socialdemokraterna anser att avtalet är ogynnsamt och strider mot principen om Slovakiens suveränitet. "Avtalet garanterar att USA:s väpnade styrkor kan vara i Slovakien i minst 10 år utan någon som helst kontroll"

Kritikerna betraktar dokumentetet som ett fördrag som tillåter amerikanska soldater att bete sig som ockupanter på slovakiskt territorium.

Regeringen ser däremot fördraget som ett verktyg som ska stärka alliansen mellan Slovakien och USA. Utrikesminister Ivan Korčok och hans försvarskollega Jaroslav Naď förnekar att det skulle försvaga landets suveränitet och skapa till exempel förutsättningar för en permanent amerikansk militär närvaro på landets territorium, inklusive eventuella militärbaser.

Avtalet måste godkännas av parlamentet och president Zuzana Caputova, vilket borde vara en formalitet. Den nuvarande koalitionen har majoritet i det nationella rådet och statschefen har länge försökt stötta att banden mellan USA och väst stärks.

Franz Smidek


Kort om Slovakien
Sagolik vackert lilleputtland Slovakien har ca 5 miljoner innevånare. Sedan 2004, då landet blev medlem i NATO, har deras militärer deltagit i NATO-operationer i bl a: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Makedonien, Afghanistan, Irak, Serbien och Montenegro och Kosovo.

Länk
https://www.lidovky.cz/svet/slovensko-schvalilo-navrh-armadni-dohody-s-usa-americti-vojaci-se-budou-moci-volne-pohybovat-po-uzem.A220112_123557_ln_zahranici_rkj

https://www.lidovky.cz/svet/slovensky-prokurator-jaderne-zbrane-terc-nepratel.A220107_195555_ln_zahranici_lros

En översikt på Slovakiska försvarsministeriet hemsida visar deltagandet i militära operationer runt om i världen. Länk: https://www.mosr.sk/operacie-europa-a-blizky-vychod/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.