5 april 2023

Förtryck kontra öppenhet



Det är dags att korrigera världsbilden! När västmedia t.ex. talar om att "världen" fördömer A och hyllar B, så är det som regel en minoritet man syftar på, den s k. gyllene miljarden som bor i Nordamerika och EU, skriver den latinamerikanska TV-stationen teleSUR på sin hemsida.

Sedan starten hare ledarna för den latinamerikanska grupperingen ALBA fördömt den nordamerikanska och europeiska imperialismens brutala exploatering och gangsterdiplomati.

2004 grundade Fidel Castro och Hugo Chávez vad som nu är den Bolivarianska Alliansen för Amerikas folk, ALBA, som nu består av Bolivia, Kuba, Nicaragua, Venezuela, och de karibiska ö-nationerna S:t Vincent och Grenadinerna, Dominica, S:t Kitts och Nevis, Grenada, Antigua och Barbuda och Santa Lucía. 

Ett år tidigare, år 2003, konstituerades Shanghai Cooperation Organisation, som nu består av Kina, Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Indien, Pakistan och Iran. Båda organisationerna delar praktiskt taget samma principer om solidaritet, jämställdhet bland sina medlemmar och ömsesidig respekt för olika ideologier.

Allt fler nationer ansluter sig till ansträngningarna att bygga en värld som är fri från ekonomiska strypgrepp och neokolonialistisk aggression från USA och dess allierade.

Sedan starten, ledare av ALBA-länder har fördömt USA:s och Europas herravälde. I maj i år förklarade Nicaraguas president Daniel Ortega vid det 21:a toppmötet i ALBA-TCP (där TCP står för People's Trade Treaty): "De har inte slutat tillämpa Monroedoktrinen, de har inte avstått från den. I namn av demokrati, för de en tyrannisk, imperialistisk, terroristisk internationell politik."

Vid samma möte sa Venezuelas President Nicolás Maduro: "Detta är vårt århundrade, det 21: a århundradet... och det här är vår väg, vägen mellan jämlikar, vägen till respekt, vägen till integration, vägen till samverkan, som är vår väg."

Vid samma sammanträde framträdde Kubas president Miguel Díaz Canel och manade till sammanhållning, inte splittring, inte uteslutning utan dialog, inte konfrontation utan respekt.

Likheten mellan ALBA-ledarnas vision och den vision som uttrycks av president Vladimir Putin i sitt tal är mycket slående, skriver teleSUR.

Kontrasten mellan dessa gemensamma visioner av ALBA-länderna, Ryssland, Kina och deras allierade, och västvärldens praxis kunde inte vara starkare. Som president Vladimir Putin uttrycker det: "Hela den unipolära världsordningen är i sig odemokratisk och saknar frihet. Den är i grunden förljugen och falsk."

TeleSUR fortsätter med att beskriva de svåra följderna av de hegemoinska staternas kontroll. Reallönerna sjunker och endast 10 procent av arbetskraften i USA är organiserade i fackföreningar. I de Europeiska länderna är genomsnittet är 23 procent.

Protester tystas med censur på sociala nätverk och undertryckande av information i media, framför allt om internationella händelser.  Det handlar om en djup och irreparabel kollaps av moralisk och intellektuell integritet i den västerländska eliten och deras folk, vilket signalerar ett omfattande, smygande moraliskt nederlag.

https://www.telesurenglish.net/opinion/The-West-and-the-Majority-World---Repression-Versus-Openness-20221124-0016.html

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.