30 mars 2023

En vecka i Daniel Ellsbergs anda

Daniel Ellsberg – Pentagonpapprens avslöjare och en visselblåsare som har varit en inspirerande fredsaktivist sedan början av 1970-talet – skrev nyligen ett offentligt brev där han avslöjade att han har fått diagnosen pankreascancer, med prognosen att han bara har tre till sex månader kvar att leva.

hans hemsida kommer nu uppmaningen från hans medarbetare och vänner att organisera en "Daniel Ellsberg-vecka" för att fira Daniel Ellsbergs livsverk, för att vidta åtgärder till stöd för visselblåsare och fredsstiftare, och för att uppmana statliga och lokala myndigheter runt om i USA att hedra hans anda med olika arrangemang veckan 24-30 april.
Daniel Ellsberg blev en visselblåsare genom att ge de 7 000 sidorna "Pentagon Papers" till senatens utrikesutskott, New York Times, Washington Post och 17 andra tidningar.

Den efterföljande rättegång mot Ellsberg för tolv fall av grovt brott, som skulle kunnat ge 115 år i fängelse, avskrevs 1973 på grund av regeringens förseelser mot honom, vilket ledde till fällande domar av flera Vita husets medhjälpare och ingick i riksrättsförfarandet mot president Nixon.

Sedan Vietnamkrigets slut har Ellsberg varit föreläsare, forskare, författare och aktivist om farorna med den nukleära eran, felaktiga amerikanska interventioner och det akuta behovet av principiellt visselblåsande.

https://defusenuclearwar.org/ellsberg/

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.