8 april 2023

Läckta dokument avslöjar USA-Nato:s krigsplaner


Hemligstämplade Pentagon-dokument som innehåller information om USA:s och Natos planer på en ukrainsk offensiv och viktiga detaljer om det pågående kriget har läckt ut.


Biden-administrationen kräver enligt uppgift att de ska tvättas bort från internet. En intensiv kampanj pågår för att stoppa spridningen resp. att utmåla läckorna som ryska fake news.

Tre saker beträffande de läckta dokumenten sticker genast i ögonen:

Ett. Enligt de fem veckor gamla dokumenten Pentagon har de ryska förlusterna i Ukraina i officiell amerikansk propaganda överdrivits med en faktor 11,4 - 12,5.

I själva verket har förlusterna på den ukrainska sidan varit 5,7 till 6,3 gånger större än på den ryska sidan.

71 500 ukrainska förluster står enligt Pentagons bedömning 1 mars mot 16 - 17 500 ryska förluster.

Samtidigt sa utrikesminister Blinken idag att Ukraina är redo för en stor motoffensiv.

Två. Trots Nato:s mantra om Rysslands "oprovocerade, olagliga och fullskaliga" angrepp på Ukraina visar det sig att det är långt ifrån fullskaligt. I själva verket har Ryssland bara 23 000 man vid "Donetskaxeln" och Ukraina 10 - 20 000.

Att Ukraina inte ens kan hantera en så begränsad motståndare bådar inte gott för dess planerade offensiv för att återta alla förlorade områden, inklusive Krim.

Tre. Hur kan Pentagon, som ska leda inte bara USA:s världsförgrenade militär utan också 31 europeiska Nato-staters försvar, läcka som ett såll? 

Hur kan Sverige lägga sitt försvar i händerna på en makt som är så uppenbart fången i inre motsättningar?

En möjlig tolkning är att Pentagon själv släppt ut dokumenten för att kyla ner Zelenskyj & Co. Det framgår av dokumenten att Kievs luftvärnsmissiler är på upphällningen och i juni kommer det att vara fritt fram för en rysk motoffensiv med närmast total dominans i luftrummet.

Det kans också handla om ett försök att vilseföra Ryssland (se RT.com-länken nedan).

De läckta dokumenten är bara toppen på ett isberg. Cirka 100 dokument av samma koncentrerade slag som de som nu spritts har lagts ut på Discord Message Board. Ca 60 av dem har kunnat kopieras innan Pentagon fick dem avlägsnade. Många av dokumenten är märkta NOFORN, vilket betyder att de inte ens är avsedda för USA:s allierade.

Ännu är det för tidigt att dra bestämda slutsatser av de läckta dokumenten, men CIA-veteranen Larry Johnson är säker på att de kommer att skapa kaos i den USA-personal som ska leda Ukrainas planerade våroffensiv. "Jag misstänker att ryssarna skaffar sig popcornpåsar för att njuta av den pajkastning som nu följer."

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.