3 maj 2023

Charles III måste släppa ut Assange!

Arne Ruth talar om Julian Assange på Pressfrihetens dag i onsdags.

Idag talade Arne Ruth, som 1982-98 var Dagens Nyheters chefredaktör och chef för kulturredaktionen, på ett opinionsmöte för Julian Assange, som försmäktar i en cell två gånger tre meter i ökända Belmarsh-fängelset i London.

Det var pressfrihetens dag, men det får uppfattas ironiskt, Svenska journalister har på det hela taget slutat att vara obekväma. De gräver där makten säger åt dem att gräva.Arne Ruth är starkt kritisk till hur hans egen tidning har svikit sitt uppdrag från allmänheten. Både han och andra talare som Janne Flyghed från kriminologen på Stockholms universitet tog upp hur den nya lagen som kriminaliserar avslöjanden rörande Sveriges förhållande till utländsk makt inskränker pressfriheten.

Sverige har sjunkit flera positioner i pressfrihetens internationella index. Enligt Janne Flyghed handlar det nu inte om enskilda försämringar utan om "fritt fall".

Sigyn Meder och de andra eldsjälarna bakom försvaret av Julian Assange gör stor nytta genom att bita sig fast i frågan. Det är trots allt en skamfläck på Sveriges banér att Assange hamnat i en tragisk situation genom vår (bl a chefsåklagare Marianne Nys) förskyllan.

Sveriges konung borde höra av sig till sin kollega, Karl III, och be honom att som en gest vid sin kröning låta Julian Assange gå fri och förenas med hustru och barn.

Kunde Obama benåda Chelsea Manning borde Charles III kunna befria Storbritannien - och Sverige - från denna vanära.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.