28 maj 2023

Åter i skogen där 25 000 fotbollsplaner brann upp

Flygbild över området, 25 000 fotbollsplaner brann upp. Eller 14 000 ha!

Igår gjorde Kaj Odelstål och Gunnel Engström, Fagersta, ett besök i Hälleskogsbrännans naturreservat, i regi av ABF och biblioteken i Västmanland. Naturreservatet är från den stora branden i Västmanland 2014. Här följer en rapport.


Ciceron, i någon form, var journalisten och författaren Sv
en Olov Karlsson, som har skrivit boken Brandvakten (2017). 

Det var spännande att lyssna till hans berättelse, eftersom han och familjen bor i brandområdet, och har skakande upplevelser av den. Han förlorade hela sitt skogsinnehav när branden hade härjat klart.

En person avled i samband med branden. Men en person som var med på gårdagens rundvandring i brandområdet var Reine Ullén. Vem? Han överlevde branden trots svåra brännskador. Brandens våldsamma dramatik blev på något vis påtagligt närvarande.

Värt att besöka naturreservatet?

Förmodligen får man ut väldigt mycket av ett besök, om man har läst Karlssons bok. Jag bifogar några bilder från brandområdet. Gunnel och jag var de första "civilisterna" som kunde besöka (på cykel, naturligtvis) området, när polisen hade tagit bort avspärrningarna. Vi cyklade från Engelsberg mot Norberg. En skakande upplevelse.

 

Från vårt köksfönster den 5 augusti 2014. Branden då ca två mil västerut.


 I området den 22 augusti 2014. Från ett besök som de första "civilisterna"!


 Ett år senare!


 Från gårdagens besök i naturreservatet.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.