17 maj 2023

Chomsky om "rysk återhållsamhet" i Ukraina


Den brittiska tidskriften New Statesman har intervjuat Noam Chomsky, den 94-årige amerikanske vänsterikonen, om kriget i Ukraina.

Chomsky har nyss utkommit med boken ”Illegitimate Authority”, ett urval intervjuer med statsvetaren C J Polychroniou. Det är ”USA och Storbritannien” som har ”vägrat” fredsförhandlingar i Ukraina, säger Chomsky, för att främja sina egna nationella intressen, även till priset av att Ukraina ”slås sönder och ödeläggs”.

 Enligt Chomsky agerar Ryssland med återhållsamhet och måttfullhet om man jämför med USA under invasionen av Irak 2003. Att Ryssland strider mer humant i Ukraina än USA gjorde i Irak, anser Chomsky uppenbart. 

”Delegationer av FN- inspektörer måste dras tillbaka när invasionen av Irak började, för att attacken var så allvarlig och extrem... Det är den amerikanska och brittiska stilen att föra krig.”

Chomsky påpekar att de officiella FN-siffrorna är cirka 8 000 civila offer i Ukraina. Hur många civila förluster blev det när USA och Storbritannien attackerade Irak? 

FNs höga kommissarie för mänskliga rättigheter har i en ofullständig statistik registrerat 8 490 civila dödade och 14 244 skadade i Ukraina sedan starten av Rysslands invasion för 14 månader sedan. Antalet utländska dignitärer som har besökt Kiev sedan kriget bröt ut är bevis av Rysslands återhållsamhet, säger Chomsky.

“När USA och Storbritannien krossade Bagdad var det några utländska ledare som åkte för att besöka Bagdad? Nej, för att när USA och Storbritannien går i krig, går de in för snabb och total seger. De förstör allt [...] allt som får samhället att fungera.”

Chomsky kommenterar också Sveriges och Finlands Nato-ansökningar och menar att de inte hade något med ”ryskt hot” att göra. Istället bottnade de i att de båda nordiska ländernas försvarsindustrier ser “stora nya marknadsmöjligheter” i Nato och ”tillgång till avancerad utrustning”. 

Läs hela intervjun på engelska här: https://www.newstatesman.com/the-weekend-interview/2023/04/noam-chomsky-interview-ukrainefree- actor-united-states-determines 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.