Ryska posten

19 juli 2012

Fel analys av Syrien

Västvärldens media går nu i spinn över händelserna i Syrien. Man kommer osökt att tänka på Karl Kraus aforism från 1909:

"Hur styrs världen och hur börjar krig? Diplomater berättar sina lögner för journalisterna och tror vad de läser."Carl Bildt och hans kompisar i "Befria Irak"-kommittéen (typ Dick Cheney) har för länge sedan förklarat att Syrien är en skurkstat vars folk inget annat önskar än att befria sig från sin regim. Nu tror Carl Bildt att det är "slutstriden" om Syrien som börjat. I en SvD-intervju jämför han med attentatet mot Hitler 20 juli 1944, vilket visar Bildts totala oförmåga att på ett nyanserat sätt analysera sin omvärld. Skulle Bashar al-Assad vara en Hitler? Sen när då? Vilka länder har han angripit? Vilka minoriteter har han utrotat? Vilka rättigheter har han avskaffat?

Enligt Bildt bör man vänta med beslut om FN-trupp. Och varför? Förklaringen är helt enkelt att terroristerna inte vill ha vare sig FN-observatörer eller FN-trupp med kapitel 5-uppdrag (fredsövervakning). Då vill inte Bildt heller ha det.

Bildt tycks ha förlorat den sista gnuttan självkritik och tvivel, som är nödvändiga för en politiker på den posten. Han framstår mer och mer som en fjärrstyrd robot med mycket begränsat rörelseschema.

"Slutspels"-scenariot, som diplomaterna intalat journalisterna och som de nu själva tror på när de läser det, är antagligen helt fel. Eftersom de stora västliga mediakoncernerna är avskurna från verkligheten på plats och helt beroende av terroristernas "nyhetsförmedling" är det möjligt för ett gäng CIA-tränade webbtekniker att skapa en virtuell bild av slutstriden om Damaskus. Paralleller till Tripoli tycks slående.

I själva verket kan det som nu inträffat - bombdådet som dödade Syriens försvarsminister och biträdande försvarsminister - vara början till slutet för terroristerna.

Ingen tror väl att Syriens armé efter detta kommer att lägga fingrarna emellan med terroristerna i deras fästen i Homs, Hama, Idlib etc. Alla något så när sansade bedömare anser att regimen har ett folkligt stöd och all erfarenhet visar att terroristdåd som dessa snarast cementerar det stödet istället för att skapa upplösningstendenser. Så länge Ryssland och Kina står fast vid sitt beslut att inte tillåta en upprepning av Nato-bombningarna av Syrien talar allt för att terroristernas dagar är räknade. Att USA-flottan dykt upp utanför Syriens kust är en desperat åtgärd, ett försök att återuppliva det tidiga 1900-talets kanonbåtsdiplomati (Marockokrisen).

Syriens informationsminister Omran al-Zoubi betonade i en intervju med syrisk TV att terrordådet i Damaskus snarast visar fiendens frustration över den syriska arméns styrka och fasthet. Han håller Qatar, Saudiarabien samt den turkiska och israeliska underrättelsetjänsten ansvarig för bombattentatet.

Stefan Lindgren

Lördagen den 1 september blir det demonstration i Stockholm mot den saudiska diktaturen och dess ageranden i Mellanöstern.

Kl 12.00 utanför saudiska ambassaden i Stockholm, Sköldungagatan 5. Mera info kommer!

3 kommentarer :

 1. bra jobbat stefan lycka till

  SvaraRadera
 2. Vad menar du med att det är "terrorister" som strider mot regimen? Finns det inga möjligheter att Syrien kan ha en väpnad opposition? Jag har svårt att få grepp om vad denna opposition egentligen består av, om den överhuvudtaget är en enad front eller lösare grupper som just nu strider mot en gemensam fiende. Vad tror du?

  SvaraRadera
 3. Det finns en politisk opposition regimen har kontakt med .
  Dessa som kallar sig för rebbeler eller den beväpnade oppositionen är bara jihaddister,salafister och terrorister som kidnappar och dödar civila,och så skyller man på regimen.
  Dem kommer i från alla möjliga länder så som Lybien och Afganistan.
  Det här är media krig !

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.