Ryska posten

27 juli 2012

Fria val i Libyen?

Om man får tro gängse kommentatorer hölls det senast fria val i Libyen på 1960-talet - och så nu förstås, då det libyska valet visat sin kärlek till västerländska liberala värderingar.

Intressant att försöka lista ut hur man räknar.
Alla val under Gaddafi räknas bort som icke-val, detta trots att till och med Wikipedia menar att åtminstone regionalvalen var legitima och det styrande rådet (valt av folkförsamlingen) inte bestod av några jasägare.

Men se under kung Idris hölls det ÄKTA val, vill man säga.
Formellt hölls det val 1952, 56, 60, 64 och 65. Men alla partier var förbjudna (ett skäl att ogiltigförklara Gaddafis val, men inte kung Idries). FN vägrade godkänna val under Idries (oviktigt) och monarken utsåg hur som helst den premiärminister och det ministerråd han ville.

Dessutom dominerade brittisk polis och militär våldsmakten. En brittisk polis sköts under oroligheter 1952. Säkerheten övervakades ytterst från brittiska och amerikanska militärbaser.

De val som hållits nu kan inte kallas demokratiska eftersom alla partier och rörelser som på något sätt kan kopplas till Gaddafi är uteslutna. Likaså tiotusentals politiska fångar.

Dessutom är det synnerligen oklart vad det är man valt. Om det valda parlamentet visar sig besvärligt har man lagt in möjligheten att strax avskaffa det med hjälpa av en ny författning, som ska tillkomma i
särskild ordning efter ett särskilt val.


Flera miljoner bojkottade valet i det av Nato "befriade" Libyen och över 100 vallokaler fick stängas på grund av demonstrationer. I Benghazi eldade demonstranterna med valsedlar.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.