Ryska posten

27 juli 2012

Hela förbudslistan, SvD!

Ledarskribent Benjamin Katzeff Silberstein (BKS) ondgör sig på Svenska Dagbladets ledarsida över att Aftonbladet Kultur senast 2 juni (http://www.aftonbladet.se/kultur/article14917337.ab) tyckte "att (Jan) Myrdal var tillräckligt rumsren för att publiceras".

Det tycker Katzeff Silberstein uppenbarligen inte att JM är.

Lustigt då att hans egen tidning hade en artikel av samme Jan Myrdal två dagar senare. Man skulle alltså kunna läsa BKS inlägg som endast en intern polemik mot Kaj Schüler, som väl inte är tillräckligt rättroende.

Men saken har större dimensioner.

Om BKS anser att det finns svenska författare som bör beläggas med publiceringsförbud får han ju spotta ut och tala om vilka de är. Jag vill ha hela listan, Benjamin Katzeff Silberstein, och jag tänker inte ge mig förrän du har svarat vilka som finns på listan. I ett öppet och demokratiskt samhälle som vårt kan vi ju inte ha hemliga listor över personer som beläggs med publiceringsförbud.

Dessutom vill jag veta vad publiceringsförbudet ska omfatta. Ingenstans i den svenska pressen har t.ex. omnämnts att Jan Myrdal fyllde 85 år den 19 juli. En aktningsvärd ålder, kan man tycka. Ingår även själva omnämnandet av personen eller personens födelsedagar i BKS publiceringsförbud?

Dessutom vill man veta på vilka grunder listan upprättats. Om någon exempelvis fått för sig att fälla någon försonlig kommentar om Sydkorea, som har stora hål i yttrandefriheten, kvalificerar det för listan, eller gäller det endast försonlighet mot vissa diktaturer? Och om man bedriver propaganda för en apartheidstat, som formellt skyltar med ett demokratiskt system, men som stora delar av befolkningen av etniska skäl är utestängd ifrån, ska det också bestraffas som BKS tänkt sig?

BKS borde förstå att "ordet inte är en sparv", som det ryska ordspråket lyder, "för har det flugit ut kan du inte fånga det igen".

Ett publiceringsförbud som det han förespråkar är alltid toppen på ett isberg, och läsarna har rätt att veta hur det ser ut. Tro mig, varje försök att utveckla BKS ståndpunkt leder till förespråkande av någon form av auktoritär, fascistoid eller fascistisk regim. I fallet Hitlertyskland, Pinochets Chile m fl fall har det just börjat med attacker på kommunister, fast den egentliga måltavlan varit mycket bredare.-

Minns pastor Niemöllers dikt:

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.