11 juli 2012

Sju års fängelse för ett gott ord

Förra torsdagen greps en sydkorean som kom tillbaka efter att ha besökt Nordkorea.

Enligt Sydkoreas nationella säkerhetslägar är det belagt med upp till 10 års fängelse att olovandes besöka Nordkorea och med upp till sju års fängelse att säga ett enda gott ord om landets norra halva.

Sådana nyheter sipprar sällan ut till allmogen i Sverige som matas med ensidig propaganda.


Nu finns emellertid sedan i fjol en fantastisk möjlighet för oss läsare som bara fascineras av Korea på avstånd att få inblick i detta människornas situation i Sydkorea. Romanen Den gamla trädgården av Hwang Sok-Yong (Bonniers) är hisnande sommarläsning.

Jag fastnar personligen från historien om den gamle försupne kommunisten som brister när hans barn kommer hem från skolan och har vunnit en bildtävling med en affisch "Krossa de kommunistiska svinen". Men eftersom han har förnuftet i behåll köper han nästa dag en liten bok med Goyas bilder från historiens första gerillakrig, spanjorernas mot Napoleon, och ger sin bildintresserade dotter. Det som inet kan sägas med ord. kan sägas med bild.

När jag talade med Christer Lundgren på Korea-Information om romanen hade han vänligheten sända mig Torbjörn Björkmans recension ur tidskriftens nr 4/2011:

"Tio dagar i maj 1980 blev avgörande för utvecklingen i Sydkorea. Under den brutala militärdiktaturen som regerade landet den här tiden var tortyr, mord, avrättningar, dödsdomar vanliga.

Motståndet mot militärerna var hårt. 17 maj 1980 utfärdades undantagstillstånd och ledaren Chun Doo-Hwan skickade fallskärmsjägare till alla större städer.

Studenterna som krävde demokratireformer möttes med militärmakt.

När folk såg militärens brutalitet mot demonstrerande studenter reste de sig och beväpnade sig, och snart hade de kontroll över staden Kwangju. Militären omringade staden och attackerade folkmassan som samlats runt Kwangjus stadshus. Mer än tusen människor miste livet.

Runt massakern i Kwangju snor sig romanen Den gamla trädgården av Hwang Sok-Yong.

Den gamla trädgården är en modern Arirang, det koreanska nationaleposet som handlar om hur de älskande skiljs åt av kamp och krig. O kommer ut efter ett långt fängelsestraff för motstånd mot regimen, till ett Sydkorea han inte längre känner igen. Texten blir en beskrivning av Sydkorea och dess historia som präglas av politiskt förtryck. I ett hårt kontrollerat samhälle där det blir allt svårare att gömma sig, tvingas människan fråga sig om kampen är värd det vi offrar. Den som avsäger sig sin politiska uppfattning undgår fängelse, men O vägrar och sitter av sitt straff.

Hans offer är hustrun Yunhui som han aldrig gifte sig med, och dottern han aldrig träffade.

Yunhuis far slogs mot USA under Koreakriget. För att slippa fängelse gjorde han avbön till priset av sin själsfrid. När O vägrar göra samma sak innebär det att historien som vill upprepa sig inte gör det. Lika lite som O återskapar Yunhuis fars öde, återskapar Yunhui sin mors som ensamstående mor. Yunhui är istället en Hedda Gabler som överger sitt barn och flyttar till ett annat delat land - Östtyskland. I Östberlin deltar hon i händelserna runt murens fall. För första gången träffar hon här en nordkorean från Pyongyang. De båda Korea kan äntligen träffas.

Så länge världen är delad i två… skriver Yunhui till sin syster. Så förstår vi av Den gamla trädgården att inte bara Nordkoreas utan också Sydkoreas kamp alltid handlar om ett enat Korea.

År 2000 när Den gamla trädgården kom ut i Sydkorea rådde tö mellan Nordkorea och Sydkorea.

Ledarna Kim Jung Il och Kim Dae Jung träffades och skakade hand, och Kim Dae Jung fick samma år Nobels fredspris för sitt arbete för försoningen mellan länderna.

Kanske var det detta som möjliggjorde för Hwang Sok-Yong att 2000 släppa sin frispråkiga bok i hemlandet Sydkorea.

Vi kan utgå ifrån att Den gamla trädgården delvis är självbiografisk.

1989 reste Hwang Sok-Yong utan tillåtelse från Sydkoreas regering till Nordkorea och satt fem år i fängelse för det."

Så långt Torbjörn Björkman. Tack för lånet!


Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.