Ryska posten

17 augusti 2012

Assange värre än Pinochet?

Folkrättsprofessorn Ove Bring fortsätter sin grovt partiska och illvilliga linje i Assange-frågan. Nu förklarar han Assanges sak hopplöst förlorad. Förr eller senare kommer han att utlämnas till den svenska "rättvisan", tror Bring.

Jaså. Det återstår väl att se. Det finns faktiskt ett parallellfall från år 2000.


Chiles diktatur Augustu Pinochet hölls i 16 månader i brittisk husarrest (han brukade ibland titta in hos Margaret på te), sedan Belgien, Spanien, Frankrike och Schweiz begärt honom utlämnad.

Utrikesminister Jack Straw kom fram till att Pinochet av humanitära skäl skulle släppas och alla utom Schweiz avstod från att ens överklaga.

Storbritannien måste nu bevisa att dess rättssystem inte har dubbla måttstockar, en generösare för gamla fascistiska folkplågare, och en strängare för personer som ställt sina liv i världsfredens tjänst,

Sverige måste visa om det kan vara åtminstone är lika villigt som Belgien, Spanien och Frankrike att låta nåd gå före halsstarrig formalism och förhöra Assange i London eller per videolänk, så som misstänkta i så många andra brott förhörs utan men för rättssäkerheten.


Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.