FiB

1 augusti 2012

Gore Vidal är död

Gore Vidal har gått bort.

En fantastisk författare som jag - efter förslag från Bo Persson, Piteå - hade förmånen att översätta för Ordfront.("Evigt krig för evig fred".)Han skrev tjugotvå romaner, fem pjäser, många filmmanus, mer än två hundra essäer och en självbiografi. Han är född 1925 vid Förenta staternas militärakademi i West Point och växte upp i Washington D.C. Han tog värvning när han var sjutton och tjänstgjorde som förste styrman på ett örlogsfartyg i Berings hav, där han skrev sin första bok, Williwaw.

På sextiotalet grundlade Vidal med tre kritikerrosade romaner sitt rykte som bestsellerförfattare: Julian (1964); Washington, D. C. (1967); och Myra Breckinridge (1968), varav den första finns på svenska.

 Hans samlade essäer, United States, belönades med National Book Award 1993. 1995 publicerade han en självbiografi, Palimpsest, som Sunday Times kallade "en av de bästa ögonvittnesskildringar från detta sekel som vi troligen kommer att få".

Han skröt gärna med att han suttit i knät opch läst tidningen för sin blinde morfar Thomas Pryor Gore, som var den person som förde in staten Oklahoma i den amerikanska unionen. Han var släkt med Al Gore och var den som första gången visade Hillary Clinton runt i Vita huset. Han kunde också berätta insidehistorier om amerikansk demokrati, hur säckar med pengar bytte ägare i tågkupéer under valturnéer.

Hans sista dom över Förenta staterna var att det är en "ruttnande" stat.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.