gerundium

8 december 2013

Fracking - något att skämta om?

Victoria Dyring och de andra tjejerna på SVT skämtar om sina frackar på Nobelmiddagen, kallar trenden med flickor i frack för "fracking".
Det må vara dem obetaget.

Men man ska veta att för många miljoner människor är fracking blodigt allvar. Matt Damons film "Promised Land" ställer de stora frågorna.


Fracking är en femtio år gammal teknik att utvinna gas ur skifferlager genom att "borra horisontellt" och sedan spränga det gasförande skiffret med bl.a. vatten och en mängd kemikalier. Teknisk utveckling har väckt oerhörda förväntningar på den här tekniken och på alla världens börser spekuleras friskt trots att (enligt ryska Gazprom) inte ett enda bolag har lyckats redovisa vinst på frackingprojekt. Får man tror ryssarna, som naturligtvis talar i egen sak, är fracking bara en bubbla. USA-experter, som också talar i egen sak, säger att USA kommer att bli världens största gasproducent .

För Polen, Rumänien och Ukraina är det ett hopp om oberoende på energiområdet. Medan Frankrike har förbjudit tekniken har Polen nyligen gett grönt ljus för den och i Rumänien riskerar många människor att tvingas flytta när gas- och mineralbolag drar upp i bergen. I Ukraina finns det redan byar som "avlidit" på grund av att grundvattnet förgiftats av Shells frackingprojekt.

"Promised land" är en film från i fjol i regi av Gus van Sant. Kritiker och publik var kallsinniga. Det avlossas inte ett enda skott i filmen och Matt Damon har inte CIA i hälarna denna gång.

Manus är skrivet av bl.a. Matt Damon själv på grundval av en berättelse av Dave Eggers. Filmen floppade men lyckades ändå reta frackingindustrin. Matt Damon spelar en konsult - och jag säger inte mer.

Det är absolut ingen film om de tekniska och ekologiska detaljerna i fracking. Den ställer mycket större existentiella frågor. "Allt ligger på bordet nu", säger en pensionerad skollärare som manar sina småstadsgrannar till eftertanke. Och "Alla kan inte flytta nånstans…"

Med små medel fångas undergångsstämningar på USA:s landsbygd där familjejordbruken för länge sedan gjorts olönsamma och där många fabriker har lagt ner.  Barntillåten från 7 år.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.