gerundium

23 december 2013

Till minnet av Håkan NybergHåkan Nyberg (1938-2013) var på 70-talet en ofta sedd illustratör och konstnär på Nybrogatan 27, där Gnistan och Oktoberförlaget hade sitt högkvarter.(Klicka på bilderna för att se dem bättre).


Då var han redan en "veteran". Han och Helena Henschen som han då polade med hade gjort några av de allra första Vietnamaffischerna. Han berättar om sin bakgrund i boken "Vietnam var nära" av Åke Kilander (kan beställas på ake.kilander@comhem.se).Enligt runan i Dagens Nyheter idag kallade sig Håkan kommunist och marxist-leninist in i det sista. Något annat vore en skandal. Men han var absolut ingen dogmatiker. Jag minns att han reagerade instinktivt misstroget på mina (då) hornbågade glasögon.

Håkan var en fri ande som hade insett att klockorna klämtade för den samhällsform vi alla lider under.

Stefan Lindgren
journalist på Gnistan 1972-78

Bilden överst: Håkans skivomslag till en Lasse Tenander-skiva på Oktoberförlaget, som då sköttes av Kalle Hägglund, även han född i Finland.

Därefter några affischer från Vietnamåren.

Bilden på Håkan kommer från Helsingborgs Dagblad och är tagen i samband med en av hans många utställningar. Han bosatte sig så småningom i Båstad.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.