Ryska posten

24 december 2013

Neandertalekonomi

Jag har inga stora invändningar mot Jas-Gripen-affären med Brasilien. Alternativen hade varit sämre.

Men när jag lyssnar på moderaterna försvarsexpert Cecilia Widegren får jag kalla kårar.

Hennes argumentation i Aktuellt 19/12 (http://www.svtplay.se/video/1628427/19-12-21-00) mot miljöpartiets Peter Rådberg var uttryck för en sorts neandertal-keynesianism.

"Alla de här sakerna som miljöpartiet kräver kostar pengar. Sverige är ett litet exportbroende land. Det bygger på att vi skapar välstånd ... Resurserna måste först skapas..."

Alltså: Genom att köpa vapen för 30-40 miljarder dollar skapar Brasilien resurser som sedan kan användas för fattigdomsbekämpning och miljöinvesteringar.

Det är en fullständigt befängd teori. Den verkliga kostnaden för stridflygplanen är i själva verket mycket större än 30-40 miljarder om man inser att alternativet är produktiva investeringar i industri och jordbruk. Nya maskiner höjer arbetsproduktiviteten. Nya stridsflygplan hindrar/försenar investeringar i höjd arbetsproduktivitet.

Detta är elementa. Turistvärdinnan Cecilia Widegren skryter med att hon gått pol.mag-programmet vid Linköpings universitet. Jag misstänker att valet av proposition är medvetet. Hon har ingen pol.mag.examen.

Moderaterna borde skämmas att släppa fram den typen av politiker på ledande poster. De må vara hur blonda, söta och nyvåfflade i håret som helst. Försvarspolitiken måste bygga på ärlighet om kostnaderna.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. 24 min in i aktuellt http://www.svtplay.se/video/1628427/19-12-21-00

    SvaraRadera
  2. Varken Sverige eller Brasilien behöver JAS-Gripen. Sverige borde använda sig teknolgiska kunnande till att exempelvis utveckla förnyelsebar energi. Brasilien borrde satsa på fattigdomsbekämpning.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.