Ryska posten

10 december 2013

Carl Bildt värvades av CIA

När Dmitrij Kisiljov i Rysslands mest prestigefyllda veckokrönika, Vesti Nedeli, hävdar att Carl Bildt på 1970-talet rekryterades till CIA av en viss Paul Kenny är det en uppgift väl värd att ta på allvar.

Kanske är det därför Ingvar Nevéus hoppar över just den uppgiften i sitt försök till karaktärsmord på Dmtitrij Kiseljov i gårdagens DN.
Dmitrij Kiseljov är en journalist som funnits i ledningen för ryska nyhetsprogram sedan 1988. Han har arbetat på program som Vremja, Tjas Pik och sedan 2006 på Vesti. När juntan tog makten 1991 hoppade han av och byggde barrikader i Leningrad. Men snart vara han tillbaka i rutan för att leda breda demokratiska debatter och nyhetsanalyser.

Han är en överlevare och har en stor egen publik och integritet.

Övergången mellan Kiseljovs redogörelse för Carl Bildts stamtavla och hans "kärlek till kolväten" till barn-tv-programmet Biss & Kajs var naturligtvis halvsbrytande. Men den syn Kiseljov på Sverige ger uttryck för är ganska vanlig bland ryska intellektuella. Är det nånting man stöter sig på så är det anal och sexuell frigjordhet i barnkulturen. Kiseljovs tal om "en snabb ökning av antalet barnaborter" är väl något han läst i DN eller så.

Vad han försökte säga var att synen på barnkultur i Sverige hade något att göra med Vera Schmidts psykologiska experiment i Rjabusjinskijvillan i Moskva i bröjan på 1920-talet.

Ett mycket långt skott, kan jag hålla med om. Men man bör förstå att Kiseljov som veckokrönikör arbetar i en tradition som är populär i Ryssland med företrädare som Svanidze, Leontiev etc. varav Kiseljov är en av de striktare. Men i en rysk nyhetskrönika har författaren rätt att ta ut svängarna och göra fräcka kopplingar, även om också de är underkastade kravet på att de fakta som återges ska vara korrekta. Faktum är att nivån på programmen allmänt ligger skyhögt över motsvarande program i Sverige. Skulle ett svenskt nyhetsankare börja citera Strindberg och Erik Gustav Geijer helt apropå? Knappast. Det går inte ett Kiseljovprogram utan litterära associationer som tvingar tittarna att skamset återvända till klassikerna.

Om bilden av Sverige är nedsättande för en svensk, så bör man kanske betänka vad vi dagligen i parti och minut utsätter ryssarna för.

Hans uttalanden om homosexuella har han missförståtts. Vad han sa var att om Ryssland skulle behandla homosexuella som i väst skulle kvarlevorna av HIV-offer kremeras. I många länder i väst tillåts inte homosexuella lämna blod, en restriktion som saknas i Ryssland. Det är alltså inte Kiseljov som ser på homosexuella som pestsmittade.

Nevéus som läser ryska kan läsa Kiseljovs förklaring här.


Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Kiseljovs CIA-kontakt var inte gripen ur luften. En PAUL CANNEY nämns i ett Wikileakstelegram om Buldt.


    http://www.wikileaks.org/plusd/cables/1975STOCKH04681_b.html

    I mars publicerade Aftonbladet avslöjanden som visade att Carl Bildt i oktober 1976 läckt uppgifter om slutna regeringsöverläggningar till CIA och fått ersättning för detta (100.000 kronor av det amerikanska utrikesdepartementet enligt artikeln).

    Stefan Lindgren

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.