gerundium

22 december 2013

Vän med Ku Klux Klan

Den afrikan-amerikanske musikern och författaren Daryl Davis berättar i ett BBC-reportage om hur han lärde känna ett gäng Ku Klux Klan-medlemmar.

Efter en spelning i en del av USA där invånarna knappt sett en afrikan-amerikan förut kom en Ku Klux Klan-medlem fram och berömde Davis för att han spelade (den vite) Jerry Lee Lewis pianolåtar så bra.

Oförskräckt förklarade Davis att den musiken hade Lewis lärt sig av svarta. Han kände nämligen både Lewis och dennes förebilder.
 
Det ville KKK-mannen inte tro på men långt senare fick han ge sig.

En märklig sorts vänskap uppstod mellan KKK-arna och Davies. Han bjöd in dem till sitt bröllop - och de kom! Han blev vän med några av människorna, utan att någonsin sluta hata KKK.

Davies, som ville försök förstå rashatets grunder, började intervjua KKK-män och skrev så småningom en bok, Klan-destine Relationships (http://www.daryldavis.com/book_quotes.html) om sina erfarenheter.

Många Ku Klux Klan-anhängare har lämnat KKK sedan de mött Daryl och lärt känna honom. Daryl har samlat på huvor och lakansdräkter som han hoppas en dag kommer att bli historiska utställningar i ett museum.


Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.